Trespa

Wedstrijd ter ere van 50 jaar innovatie door Trespa:

Trespa beloont visies op de toekomst - en de rol van architectuur

Als grootste producent van innovatieve en inspirerende geveloplossingen organiseerde Trespa International B.V. een internationale wedstrijd voor architecten ter ere van haar 50-jarig jubileum. Trespa Meteon-platen, met hun lange en bijzondere geschiedenis, zijn het materiaal bij uitstek voor het realiseren van enkele van de meest uitgesproken gevels ter wereld. Maar in plaats van terug te kijken werden de architecten uitgenodigd 50 jaar de toekomst in te gaan – en een gevel met geavanceerde Trespa-technologie te ontwerpen.

Er kwamen inzendingen binnen van over de hele wereld en de professionele jury van architecten, ontwerpers en vertegenwoordigers van Trespa selecteerde drie winnende inzendingen (zie hieronder). Kort samengevat benadrukte de jury dat het selecteren van de beste projecten uit alle inzendingen erg moeilijk was geweest: “Door het brede karakter van de opdracht waren de inzendingen zeer gevarieerd. De ontwerpen lopen uiteen van zeer conceptueel en ver weg in de toekomst tot ontwerpen die bijna vandaag gemaakt zouden kunnen worden. Sommige ideeën zijn zeer concreet, terwijl andere bakens van innovatie zijn, nog ver van ons verwijderd. We hebben veel ontwerpen gezien die gebaseerd waren op de visie dat energiebesparing en -opwekking opgenomen zullen worden in de buitenlaag van het gebouw. Andere ontwerpen tonen zeer interactieve of aanpasbare gevelconcepten, waarbij men soms zelfs zo ver gaat dat modulaire gevelelementen gebruikt kunnen worden ter ondersteuning van een nomadische levenswijze.”

Namens Trespa International zei Frank Smolenaers, Marketing Manager voor Trespa: “Het is interessant om alle verschillende visies te zien op de toekomst en op de rol die de architectuur hierin gaat spelen.”

Winnaars:

De drie winnende ontwerpen zijn van de hand van Rogelio Cano van ADD Architecten in Nederland, Jan Keymis van Hippo Architecten in België en architectenbureau Vaillo+Irigaray in Spanje

1. Rogelio Cano

ADD Architecten B.V.

Limmen

Nederland

www.add-architecten.nl

Korte beschrijving, gegeven door Trespa: Dit ontwerp plaatst gevels duidelijk in de toekomst door in te gaan op de grote thema's op lange termijn. De toekomstige Trespa-plaat die hier wordt voorzien, verenigt vorm- en ontwerpvrijheid perfect met duurzaamheid en biedt zelfs de mogelijkheid het uiterlijk van de plaat te veranderen. Trespa is in dit ontwerp meer een folie dan een plaat en laat de gevel soepel overgaan in het dak, waardoor er één buitenlaag wordt gecreëerd die het museum bedekt.

De jury zegt hierover:

“Wij waarderen de mate van detaillering in het ontwerp. Een goed voorbeeld hiervan is de uitgebreide beschrijving van de organische zonnecellen van dunne folie die gebruikt worden in de Trespa-plaat. We vinden dit zeer creatief en origineel; de presentatie laat het potentieel van deze nieuwe soort Trespa-platen duidelijk zien en geeft een visuele uitleg van het ontwerp. De verhaallijn was goed geschreven, hetgeen een goed voorbeeld vormde van een winnend stuk.”

2. Jan Keymis

hippo architecten

Genk

België

www.hippo-architecten.be

Korte beschrijving, gegeven door Trespa: De toekomstvisie die in deze inzending wordt voorgesteld, draait om mobiliteit. In de toekomst moeten huizen aanpasbaar zijn; als je verandert, verandert je huis ook, als je verhuist, verhuist je huis ook.

De jury zegt hierover: “We waarderen het hoe dit ontwerp precies in deze toekomstige wereld past door het modulaire en flexibele, lichtgewicht en transporteerbare karakter.

Het verschil tussen een tijdelijke constructie en een duurzaam gebouw vervaagt. Een geweldige manier om beide werelden in één ontwerp te verenigen.”

3. Architectenbureau Vaillo+Irigaray

Pamplona

Spanje

www.vailloirigaray.com

Korte beschrijving, gegeven door Trespa: De derde winnaar is een zeer conceptueel ontwerp, hetgeen tegelijkertijd de zwakte en de sterkte ervan is. Het concept dat is ingebed in de eenvoudige presentatie is zeer inspirerend en zet aan tot nadenken over alle nieuwe mogelijkheden die dit zou bieden.

De jury zegt hierover: “De buitenlaag, gezien als huid van het gebouw, die bij haar omgeving past alsof zij van nature tot deze vorm is geëvolueerd. Dit Darwiniaanse aspect van “aanpassen of het onderspit delven” waarderen wij zeer. Dit idee en de manier waarop het gepresenteerd wordt, voert je terug naar de basis van waarom we gebouwen maken en architectuur creëren. Dit is een krachtige visie op de toekomst van architectuur met een duidelijke koppeling naar de rol die Trespa hierin zou spelen.”

Lezersvragen

Trespa International b.v.
P.O. Box 110
6000 AC Weert
Netherlands

+31 495 458 353

a.panduric@​trespa.com


Opmerkingen voor de redactie


Trespa Meteon

Trespa Meteon is een decoratief HPL-compact materiaal met een geïntegreerd oppervlak, dat vervaardigd wordt met Trespa’s unieke, bedrijfseigen EBC-technologie (EBC = Electron Beam Curing).). Het principe van deze technologie is het omvormen van op hout gebaseerde vezels en thermohardende harsen - onder hoge druk en hoge temperaturen - tot prachtige platen die voldoen aan de zwaarste kwaliteitseisen. Door het brede scala van kleuren, afwerkingen en texturen biedt Trespa Meteon fascinerende esthetica met vrijwel onbeperkte ontwerpmogelijkheden voor de nieuwe generatie gevelbekledingen.

Trespa International

Trespa International B.V. is een toonaangevende innovator op het gebied van architectonische materialen en wordt internationaal erkend als de vooruitstrevendste ontwikkelaar van HPL-platen en aanverwante bouwsystemen.. Trespa is opgericht in 1960, heeft zijn hoofdvestiging in Nederland en vervaardigt hoogwaardige Trespa Meteon-platen voor de mondiale markt. De focus van Trespa ligt op productontwikkeling, waarbij speciale productietechnologieën met intelligente oplossingen voor architectonische toepassingen worden gecombineerd.

Wilt u meer weten over Trespa International, Trespa Perspectives en/of Trespa Meteon, ga dan naar www.trespa.com of www.trespa.info.

Related images

 

Editorial enquiries

Petra Waterschoot
Trespa International b.v.

+31 (0)495 458 353

P.Waterschoot@​trespa.com

Nancy van Heesewijk
EMG

nvanheesewijk@​emg-marcom.com

 

Also available in

 

Share

 

More news from