Exatec

EXATEC utvidgar avancerade teknologimöjligheter för att erbjuda One-Stop Shop för bilglas

WIXOM, Mich. – 7 april 2008 – För att möta kundernas efterfrågan på mer bränsleeffektiva fordon, fokuserar bilindustrin på alternativa glaslösningar som kan minska fordonets vikt och hjälpa till att förbättra bränsleekonomin. EXATEC LLC, ett helägt dotterbolag till SABIC Innovative Plastics, har breddat sitt utbud av ytbeläggningsteknologier för att erbjuda nya möjligheter för nyskapande fordonsglas med Lexan* polykarbonat (PC). För att stödja detta har EXATEC i Wixom, Michigan utökat sina lokaler för att kunna erbjuda ytterligare utveckling av sina processer och genomförande av prototyper, i synnerhet för stora system såsom panoramatak. Den här investeringen i nya processteknologier kommer att göra det möjligt för EXATEC att erbjuda bilkunder avancerade produktlösningar och enastående teknisk support.

EXATEC, som firade sitt 10:de verksamhetsår den 8 mars, introducerar sina senaste teknologier och möjligheter inklusive ett uppgraderat våtlackslabb, en ny Engel formsprutningsmaskin och ett unikt, fullskaligt system för kontinuerligt täckande av polykarbonatfönster.

Viktreduktion är ett nyckelbehov för globala fordonstillverkare. CAFÉ-lagstiftning i USA och striktare mål för CO2-reduktion på olika bilmarknader runt om i världen driver förändringen. Ytbehandlat PC-glas ger inte bara en betydande reduktion av vikten utan erbjuder även ett karaktäristiskt utseende tack vare större frihet i designen. Ytbehandling, såsom plasma-enhanced chemical vapor deposition (PECVD) och våtlack, som ger såväl skydd som ökat estetiskt värde är nyckeln till framgångsrika lösningar med polykarbonatglas.

American Plastics Council (APC)rapporterar att för varje minskning av vikten på en bil eller lastbil med 10% ökar antal körda mil med samma mängd bensin med sju procent. Plaster som erbjuder hög prestanda och hållbarhet, så väl som lägre vikt jämfört med stål, aluminum och glas kan bidra till att sänka bränsleförbrukningen enligt APC. I en del fordon har användandet av plast i stötfångare, karosspaneler, belysning, bränsletankar och andra komponenter bidragit till att sänka fordonets totala vikt med upp till ca 90 kg.

“EXATEC har en unik position för att erbjuda det mest avancerade utbudet av täckande lösningar med LEXAN polykarbonathartser för bilglasapplikationer säger John Madej, vd för EXATEC LLC. “Den här utbyggnaden av vår Michigananläggning gör det möjligt för EXATEC att tjäna som en one-stop shop för de mest avancerade bilglaslösningarna som finns tillgängliga.”

Nya möjligheter för panoramatakglas

Bilkomponenter som stora panoramatak har stora fördelar av användningen av PC-glas. Att lägga till ett panoramatak brukar dubblera vikten över bältlinjen jämfört med ett traditionellt tak och kräver bättre fjädring och annan kompenserande teknik för att fordonet ska behålla sin prestanda. När samma applikation byggs med hjälp av transparent PC reduceras vikten av taksystemet med 40 till 60 procent. Samtidigt gör Lexan polykarbonatglas det möjligt att skapa dramatisk takdesign och bygga in funktionalitet som inte kan uppnås med traditionellt glas, samtidigt som man skapar en designad yta som kan hjälpa till att få märket att skilja sig från mängden.

EXATEC driver ett globalt teknologiutvecklingscenter beläget i Wixom, Michigan. Teknologiutvecklingen omfattar 2K-formsprutning, utveckling av hårda silikonytor och applikationsmetoder som PECVD-skydd, för att öka motståndet mot väder och slitage, samt utveckling av nödvändiga teknologier inklusive avfrostare, integrerade antenner och belysning.

Wixomanläggningen erbjuder kompressionsformsprutning med två färger, ett våtlackslabb för forskning och prototypprogram i en renrumsmiljö, det enda fullskaliga plasmaskydddssystemet, stora (upp till 52 x 98 tum) plattskärmsskrivare och ett fullständigt testlaboratorium för PC-glas.

EXATEC arbetar med flera leverantörer, inklusive Engel för 2K-kompressionsformsprutning, InGlass för verktyg som är lämpliga för PC-glasapplikationer och Momentive Performance Materials för silikonytor.

För mer information om EXATEC glaslösningar, besök företagets webbplats på www.exatec.biz.

Reader Enquiries

SABIC

Europaboulevard 1
6135 LD Sittard
Netherlands

+31 164 293 148

anne.clement@​sabic-ip.com

www.sabic.com


Notes for Editors


Om EXATEC

EXATEC LLC (www.exatec.biz) är ett helägt dotterbolag till SABIC Innovative Plastics, och utvecklar avancerade glaspolykarbonatsystem för bilindustrin. Med huvudkontoret vid sitt utvecklingscenter, Advanced Technology Development Center, i Wixom, Michigan, har EXATEC utvecklat patenterad ytbeläggning för polykarbonatsystem som ska säkerställa marknadsledande väderbeständighet, hållbarhet och ge glasliknande prestanda mot slitage. 2005 bekräftade US Department of Transportation’s National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) att EXATEC’s viktigaste produkt, Exatec® 900-täckt polykarbonat kan användas i fordonstyper specifika för typ-2 glas (säkerhetsglas för användning var som helst i fordonet utom på vindrutan) under förutsättning att produkten når upp till den gällande standarden för typ-2 glas. EXATEC belönades även med en Frost & Sullivan teknologiutmärkelse för Exatec® 900-teknologin.

Om SABIC Innovative Plastics

SABIC Innovative Plastics är en global leverantör av plastmaterial som används i bred utsträckning inom bilindustrin, hälsovård, konsumentelektronik, transport, prestandaförpackning, bygg och konstruktion, telekommunikationer och optisk media. Företaget tillverkar och sammansätter polykarbonater, ABS-, ASA-, PPE-, PC/ABS-, PBT-, PC/PBT och PEI, samt LNP-linjen av högpresterande specialsammansättningar, under så kända varumärken som Lexan, Cycolac*, Geloy*, Noryl*, Cycoloy*, Valox*, Xenoy* och Ultem*.

Avdelningen Specialty Film & Sheet på SABIC Innovative Plastics tillverkar skiv- och filmprodukter i Lexan, som används i tusentals krävande tillämpningar runt om i världen. Den dedicerade bilorganisationen är en rutinerad leverantör världen över, som erbjuder ledande plastlösningar för fem huvudsegment: karosspaneler och glasrutor, motorrumstillämpningar, komponenter, strukturer och interiörer samt belysning.

SABIC Innovative Plastics är en del av Saudi Basic Industries Corporation (SABIC), en av de 10 största petrokemiska tillverkarna i världen.

* Varumärke för SABIC Innovative Plastics IP BV.

Mediameddelande: Det korrekta namnet på företaget är SABIC Innovative Plastics och alla förkortningar och variationer är uteslutna vid referens till företaget. Eftersom det är en förkortning ska, SABIC skrivas med versaler när det förekommer i tryck.

Related images

 

Editorial enquiries

Anne Clement
SABIC

+31 164 293 148

anne.clement@​sabic-ip.com

Tessa Vroegop
Marketing Solutions NV

+31 164 317 013

tvroegop@​marketingsolutions.be

 

 

Share

 

More news from