BENEO

Modulatie van de microbiota met prebiotische cichoreiwortelvezels levert stemmingsverbetering op

Eerste interventionele studie bij de mens met oligofructose uit prebiotische voedingsvezels en de oligosacharide 2’fucosyllactose uit menselijke moedermelk

Een nieuwe studie verricht door Jackson et al.[1] toont aan dat de opname van de prebiotische voedingsvezel oligofructose alleen of in combinatie met de oligosacharide 2’fucosyllactose uit menselijke moedermelk, in de darm een aanzienlijke toename bewerkstelligt van bifidusbacteriën. Dit kan leiden tot significante verbeteringen in de stemming[2] bij gezonde volwassenen met lichte tot matige gevoelens van angst en depressie.

Twee van de drie consumenten wereldwijd zien al het belang in van hun darmen voor hun stemming, en stellen dat de gezondheid van hun spijsvertering een invloed heeft op hun mentale welzijn en stressniveau.[3] Via de hersen-darm-as kunnen belangrijke stemmingsparameters worden beïnvloed door modulatie van de microbiota. Mentale gezondheidsstoornissen zoals angst en depressie vormen een groeiende belasting voor gezondheidzorgsystemen over de hele wereld.[4] Daarom is een benadering met een dieet met darmvriendelijk voedsel dat de microbiota positief beïnvloedt een aantrekkelijke optie om de kosten voor volksgezondheid te verminderen en een gezonde levenswijze te ondersteunen.

Het onderzoek, dat vijf weken besloeg (1 inloopweek en 4 weken interventie), was opgezet om het effect te bestuderen van de cichoreiwortelvezel oligofructose en de oligosacharide 2’fucosyllactose uit menselijke melk op de darmkolonisatie en hun vermogen om angst en depressie te verminderen. De 92 voor het onderzoek geselecteerde patiënten waren gezond en hadden lichte tot matige niveaus van angst en depressie. Met een gerandomiseerde, dubbelblinde, placebogecontroleerde, parallel opgezette methodologie werden de patiënten verdeeld over vier groepen van 23. Ze kregen ofwel 8g oligofructose plus 2g maltodextrine per dag, 8g oligofructose plus 2g 2’fucosyllactose per dag, 2g 2’fucosyllactose plus 8g maltodextrine per dag, of 10g maltodextrine per dag.

Aan het einde van de vier weken durende interventieperiode bleek uit de resultaten dat de deelnemers die prebiotisch oligofructose alleen innamen, of in combinatie met 2’fucosyllactose, een significante toename vertoonden in gunstige darmbacteriën, waaronder Bifidobacterium, Bacteroides, Roseburia en Faecalibacterium prausnitzii, ten opzichte van de controlegroep. Bovendien vertoonden patiënten die oligofructose alleen of in combinatie met 2’fucosyllactose kregen ook significant meer verbeteringen in verschillende gemoedstoestandsparameters dan de controlegroep.

De commentaar op de bevindingen van Dr. Stephan Theis, Head of Nutrition Science bij BENEO, luidde: “Dankzij dit onderzoek werden een aantal belangrijke wetenschappelijke bewijzen bijgedragen aan de fascinerende wetenschap van de hersen-darm-as. De resultaten versterken de groeiende hoeveelheid bewijzen dat de samenstelling van de darmmicrobiota en daaruit resulterende metabolieten een weerslag hebben op de gemoedstoestand. De bevindingen tonen ook aan dat gerichte beïnvloeding met prebiotica een haalbare methode kan zijn om de stemming te verbeteren. Het is opmerkelijk dat oligofructose nogmaals een significant effect bleek te hebben op de gunstige microbiota: het is een essentiële bijdrager aan de gunstige effecten op de darmmicrobiota en de stemmingsparameters als het wordt gecombineerd met 2’fucosyllactose.”

De prebiotische cichoreiwortelvezel van BENEO, Orafti® Oligofructose, is natuurlijk, zonder GGO en milieuvriendelijk. Cichoreiwortelvezels worden uit de plant gezuiverd door een zachte extractiemethode met heet water, in tegenstelling tot sommige synthetische vezels. Vanwege hun technische eigenschappen kunnen de cichoreiwortelvezels gebruikt worden in een uitgebreide reeks voedsel- en drankbereidingen, waaronder babyvoeding, volgens de nationale wetgevingen. Inuline en oligofructose zijn de enige bewezen plantaardige prebiotica, die de gezonde darmmicrobiota ondersteunen en in de darm selectief de groei bevorderen van gunstige micro-organismen, zoals bifidusbacteriën. Ze zijn het voorkeursvoedsel van de goede micro-organismen en helpen deze zo selectief om te vermenigvuldigen. Door het toegenomen bacteriële metabolisme in de dikke darm wordt de stoelgang ook regelmatiger.
 

 

[1] Jackson PPJ, Wijeyesekera A, Williams CM, Theis S, van Harsselaar J, Rastall RA, (2023) Inulin-type fructans and 2’fucosyllactose alter both microbial composition and appear to alleviate stress-induced mood state in a working population compared to placebo (maltodextrin): the EFFICAD Trial, a randomized, controlled trial. The American Journal of Clinical Nutrition. Gepubliceerd op 29 augustus 2023, DOI: https://doi.org/10.1016/j.ajcnut.2023.08.016

[2] "Stemming" dekt in dit onderzoek verschillende gemoedstoestandparameters zoals Depressie (BDI Beck Depression Inventory), Angst (STAI State Trait Anxiety Inventory), en positieve en negatieve gevoelens (PANAS Positive and Negative Affect Schedule Short Form).

[3] BENEO’s Global Prebiotic Survey 2023 (N= 9243)

[4] Chisholm, Dan; Sweeny, Kim; Sheehan, Peter; Rasmussen, Bruce; Smit, Filip; Cuijpers, Pim; Saxena, Shekhar (2016): Scaling-up treatment of depression and anxiety: a global return on investment analysis. In: The Lancet Psychiatry 3 (5), S. 415–424. DOI: 10.1016/S2215-0366(16)30024-4.

Lezersvragen

BENEO
Maximilianstraße 10
68165 Mannheim
Germany

+49 621 421 148

www.beneo.com

@_BENEO

BENEO


Opmerkingen voor de redactie

Over BENEO

BENEO heeft langdurige ervaring met de ontwikkeling en productie van plantaardige functionele ingrediënten uit natuurlijke bronnen voor de levensmiddelen-, diervoeder- en farmaceutische industrie. Door producten gezonder te maken en smaken en texturen te optimaliseren, helpt BENEO de nutritionele en technische kenmerken van een breed scala aan producten te verbeteren.

Via een unieke expertiseketen biedt BENEO klanten advies en inspiratie over nieuwe productideeën die op een holistische manier een gezonde levensstijl ondersteunen. Daartoe behoren het BENEO-Institute, dat belangrijke inzichten biedt in de voedingswetenschap en wetgeving, en het BENEO-Technology Center, dat adviseert op het gebied van applicatietechnologie.

BENEO is in 2007 opgericht en in meer dan 80 landen actief. De ruim 1.000 medewerkers zijn werkzaam in zes ultramoderne productielocaties in België, Chili, Duitsland, Italië en Nederland, waar voortdurend hoogwaardige ingrediënten worden geproduceerd.

Kijk voor meer informatie over BENEO en zijn ingrediënten op: www.beneo.com en www.beneo.com/news of volg BENEO op Twitter: @_BENEO of LinkedIn: www.linkedin.com/company/beneo.

Related images

 

Editorial enquiries

Inga Heinemann
Head of Corporate Communication
BENEO

+49 621 421 179

Inga.Heinemann@​beneo.com

Maged Ochoa Ferrazzini
EMG

+31 164 317 012

mochoa@​emg-marcom.com

 

Also available in

 

Share

 

More news from