Rapid

Nya ThermoPRO kvarnar från Rapid Granulator är skräddarsydda för integrering med termoformningslinjer

Bredaryd, Sverige – 17 maj 2018 – Vid Plast 18 i Milano 2018 introducerar Rapid Granulator, den ledande tillverkaren av granuleringsutrustning, ett nytt sortiment av granulatorer som är utformade speciellt för att mala stansgitter i linje från platt- och film-termoformningslinjer. Den nya ThermoPRO-serien är tillgänglig i bredder från 600 upp till 1500 mm och finns i standard och lågbyggd design. ThermoPRO 400-90 för granulerande stansgitter upp till 900 mm bredd kommer att visas i företagets monter, Stand B102, Pav. 15.

ThermoPRO-maskiner har utrustats med funktioner som redan har visats på andra Rapid-granulatorer – dubbelt saxskär, en "Open Hearted" design för snabba färg-/materialbyten och enkel underhåll, en betongbas för hög stabilitet och lågt ljud, till exempel. Maskinen är helt modulbyggd och skräddarsys för att göra termoformningprocessen lättare att köra och mer kostnadseffektiv.

"När vi designade ThermoPRO ville vi komma in i operatörens huvud för att se hur vi kunde hjälpa dem och göra livet enklare, mer kontrollerat och mer tillförlitligt", säger Bengt Rimark, koncernchef i Bredaryd. "Därför har vi samarbetat med några riktigt stora och krävande aktörer på marknaden under utvecklingsfasen."

Minskande driftskostnader

"Thermoformnings-företag lever eller dör enligt hur bra de hanterar och återvinner deras stansgitter", enligt Rimark. "Stansgitter kan enkelt utgöra upp till 30-40% deras totala materialföebrukning, så det är viktigt att stansgittret returneras till processen så kostnadseffektivt som möjligt och med högsta möjliga kvalitet. När allt fungerar som det skall blir besparingarna enorma. "

ThermoPRO-serien har utformats för att fungera dygnet runt. "Med kontinuerlig produktion är granulatorn en del av produktionsprocessen ", säger Rimark.

Enkel åtkomst, enkel start, hög anpassningsbarhet

Operatörens åtkomst och hantering är en annan viktig faktor, påpekar Rimark. "När det behövs en fullständig rengöring av maskinen, till exempel när man byter färg, måste detta göras så snabbt som möjligt. Det är därför vi har tagit vårt patenterade ”Open Hearted” koncept, som vi ursprungligen utvecklat för 300, 400, 500 och 600-serien, och som vi använder även för ThermoPRO. "

Modulär design var ett nyckelkrav för det övergripande konceptet ThermoPRO, för att göra det möjligt att skapa konfigurationer som är kompatibla med alla de många varumärkena av termoformningsmaskiner som är verksamma på marknaden. "Vissa maskiner skjuter ut stangittret uppåt, några nedåt, några till och med i sidled", säger Rimark. "Vi behövde kunna anpassa den övergripande designen för att passa in i alla dessa scenarier." Han lyfter också utmaningen att göra utrustningen så kompakt som möjligt, eftersom många kunder brottas med begränsade utrymmen.

Specialfunktioner

Flera specialfunktioner bör göra ThermoPRO-granulatorn särskilt attraktiva för termoformare. Uppenbar är den kompakta konstruktionerna tack vare den integrerade rullinmatning- och loop-arm. Tillsammans möjliggör dessa att stansgittret dras in i maskinen, som löper kontinuerligt, synkroniserat med produktionslinjen. Rullinmatningen har en pneumatisk tryckreglering som gör det möjligt att anpassa sig till det inkommande materialets tjocklek.

ThermoPRO använder en kraftig rullmatning som standard, vilket möjliggör problemfri hantering av stansgittret. Detta gör det även möjligt att köra flera stansgitter i kvarnen samtidigt. Det underlättar också granulering vid uppstart av en termoformningslinje, när komponenter inte stämplas ut ur kan komprimeras och malas inline.

Lågt ljud med Rapid Super Sound Proof

En modulär ljudkapsling kan också väljas till ThermoPRO, och Rimark säger att han förväntar sig att en stor majoritet av köpare väljer det. "Högkvalitativ ljudabsorption är väldigt viktigt, och det måste göras på ett smart sätt och på ett sätt som gör det enklare att rengöra och underhålla", säger han. "Detta ha vi löst med en moduler kapsling, vilket ger ljudnivå lägre än 80 dBA för de flesta applikationer.

"Bullerreduktion är alltid viktigt vid granulering i allmänhet, men i denna applikation tar det av särskild vikt eftersom kvarnen maler kontinuerligt i produktionshallen nära operatörer."

Reader Enquiries

Rapid Granulator AB
P.O. Box 9
33302 BREDARYD
Sweden
+46 370 86 500
www.rapidgranulator.com/startpage

Notes for Editors

Om Rapid Granulator

Rapid Granulator, som grundades 1942 med huvudkontor i Bredaryd, Sverige, exporterar cirka 97 procent av sin produktion. Rapid driver sju globala verksamhet genom sju dotterbolag i: Leetsdal (PA), USA; Shanghai, Kina; Singapore; Venedig, Italien; Lyon, Frankrike; Kleinostheim, Tyskland och Sidney, Australien samt genom ett globalt nätverk med över 90 agenter och lokala partners.

Mer än 100.000 maskiner / system installerade I över fem kontinenter, för granulering av plast skrot och återvinning av återvunnet och postindustriavfall, bekräftar företaget som världsledande inom sitt område.

För mer detaljerad information, besök Rapid på: www.rapidgranulator.com.

Rapid är en del av Lifco AB, en grupp av 138 företag i 29 länder. Mer om Lifco på www.lifco.se.

Related images

 

Editorial enquiries

Bengt Rimark
Rapid Granulator AB

+46 370 865 41
bengt.rimark@​rapidgranulator.se

Rita Verschuuren
EMG

+31 164 317 024
rverschuuren@​emg-marcom.com

 

 

Share

 

More news from