Omron

Omron introduceert de NX-serie-veiligheidscontroller

De eerste*1 geavanceerde veiligheidscontroller ter wereld die twee veiligheidsnetwerken voor industriële robotsystemen ondersteunt.

Omron heeft de wereldwijde release aangekondigd van de NX-serie-veiligheidscontroller, die als eerste ter wereld twee veiligheidsprotocollen ondersteunt: CIP-Safety™*2, dat wordt gebruikt door fabrikanten van industriële robots en Safety over EtherCAT®*3 (FSoE), dat snel kan reageren.

Fabrikanten in de automotive- en voedselindustrie hebben te maken met producten met korte levenscycli en hebben daarvoor productielijnen nodig met een opbouw die geschikt is voor veel verschillende producten in kleine volumes. Veiligheidssystemen leggen productielijnen of locaties stil om mensen te beschermen tegen mogelijke gevaren, zoals robots die in gebruik zijn. In het geval van traditionele veiligheidssystemen moet de hele productielijn worden gecontroleerd, zelfs als er slechts een deel wordt aangepast. Er is steeds meer vraag naar veiligheidssystemen met gemakkelijke installatie en onderhoud, vanwege de groeiende inzet van robots en tekorten aan ervaren controleurs.

Om aan deze vraag te voldoen heeft Omron de NX-serie-veiligheidscontroller ontwikkeld. Deze maakt het gemakkelijk om veiligheidssystemen op te zetten voor grote productielijnen met industriële robots en voor fabrieksapparatuur met snelle besturing. Het biedt modulair veiligheidstoezicht, waardoor het niet meer nodig is om de hele productielijn stil te leggen als de lay-out wordt aangepast of tijdens onderhoud. Door automatisch geprogrammeerde veiligheidssystemen, offline simulatie en online functietesten voor het testen van veiligheidsprogramma's is er minder tijd nodig, van de ontwerpfase tot aan de veiligheidscontrole. Dankzij loggegevens kunnen bovendien zelfs onervaren werknemers de oorzaak vinden van een plotselinge productieonderbreking, wat de productiviteit maximaliseert.

De NX-series-veiligheidscontroller bestaat uit de volgende onderdelen:

 • NX-SL5500/5700 veiligheids-CPU
 • NX-CSG320 communicatie-controle-unit
 • NX102-9020 controller voor machineautomatisering

Kenmerken:

1. Twee verschillende netwerken in één veiligheidssysteem om de behoeften van klanten tegemoet te komen

 • Als u de NX-serie-veiligheidscontroller verbindt met de NX102 controller voor machineautomatisering, kunt u EtherNet/IP + CIP Safety en EtherCAT® + FSoE (FailSafe over EtherCAT) op hetzelfde moment gebruiken.
 • Veiligheidssystemen voor CIP Safety-robots van verschillende merken zijn eenvoudig op te zetten.
 • De NX-SL5700 veiligheids-CPU kan maximaal 254 CIP Safety-verbindingen maken, wat veiligheidssystemen voor grote productielijnen mogelijk maakt.
 • Als u de NX-serie-veiligheidscontroller verbindt met de NX102 controller voor machineautomatisering kunt u real-time veiligheid beheren voor maximaal 12 motoren met EtherCAT® en FSoE.

2. Geïntegreerde ontwikkelomgeving Sysmac Studio voor snelle veiligheidsprogrammering

 • Automatisch programmeren reduceert de benodigde programmeertijd voor veiligheidscontroles.
 • Met offline simulatie kunnen programma's worden geverifieerd zonder hardware te verbinden.
 • Als u een online functietest uitvoert, worden instructies weergegeven op het scherm tijdens de opbouw van de productielijn tot het rapporteren van output, waardoor zelfs onervaren gebruikers de veiligheidssystemen kunnen controleren.

3. Eenvoudig onderhoud en snelle probleemoplossing

 • Met behulp van gelogde veiligheidsgegevens wordt de oorzaak van productieonderbrekingen snel gevonden.
 • Door een veiligheidsunit te herstellen, kunt u gemakkelijk hardware vervangen zonder software te gebruiken.

Er wordt een SD-kaart gebruikt met log-instellingen voor het loggen van veiligheidsgegevens. Als aan bepaalde voorwaarden is voldaan, worden de aangegeven variabelen van het apparaat en openbare variabelen in chronologische volgorde opgeslagen op de geheugenkaart. Met deze functie worden plotselinge onderbrekingen van het systeem snel gevonden en kunnen preventieve maatregelen worden genomen.

Met de NX-serie veiligheidscontroller blijft Omron streven naar indrukwekkende verbeteringen in productiviteit en veiligheid voor de mondiale productie-industrie. Samen met bedrijven van klanten kan 'innovative-Automation!' steeds verder worden gerealiseerd.

*1.        Gebaseerd op onderzoek van Omron in juli 2018.
*2.        Met CIP Safety (Common Industrial Protocol) wordt functionele veiligheid toegevoegd aan het industriële netwerk EtherNet/IP dat over de hele wereld wordt gebruikt.
*3.        Safety over EtherCAT® is een veiligheidsprotocol voor het industriële netwerk EtherCAT®.

Sysmac is een handelsmerk of geregistreerd handelsmerk van Omron Corporation in Japan en andere landen voor fabrieksautomatiseringsproducten van Omron.
EtherCAT® is een geregistreerd handelsmerk en is gepatenteerde technologie, die wordt gelicentieerd door Beckhoff Automation GmbH in Duitsland.
Safety over EtherCAT® is een geregistreerd handelsmerk en is gepatenteerde technologie, die wordt gelicentieerd door Beckhoff Automation GmbH in Duitsland.
EtherNet/IPTM en CIP SafetyTM zijn handelsmerken van ODVA.
De overige bedrijfs- en productnamen in dit document zijn handelsmerken of geregistreerde handelsmerken van de respectieve bedrijven.

Lezersvragen

Omron
Omron Europe B.V.
Wegalaan 67-69
2132 JD Hoofddorp
Netherlands

+31 (0)23 568 13 00

www.industrial.omron.eu

@omroneurope

omron

omroneurope

omroneurope


Opmerkingen voor de redactie

Over Omron

Omron Corporation is een toonaangevend industrieel automatiseringsbedrijf dat gebruikmaakt van zijn kerntechnologieën voor detectie en besturing om het marktaandeel in diverse sectoren uit te breiden, zoals besturingscomponenten, elektronische componenten (o.a. voor de auto-industrie), sociale infrastructuur, gezondheidszorg en milieu. Omron is opgericht in 1933, heeft wereldwijd ongeveer 36.000 werknemers in dienst en levert producten en diensten aan meer dan 117 landen en regio's. In de sector industriële automatisering biedt Omron toegevoegde waarde door automatiseringstechnologieën aan te bieden die niet alleen zorgen voor innovatie van de productie, maar ook van producten en klantondersteuning. Ga voor meer informatie naar industrial.omron.eu.

Over "innovative-Automation!"

Als marktleider op het gebied van industriële automatisering levert Omron een uitgebreid assortiment regelcomponenten en -apparatuur, variërend van beeldverwerkingssensoren en andere invoerapparatuur tot diverse controllers en uitvoerapparaten zoals servomotoren, evenals een reeks veiligheidsvoorzieningen en industriële robots. Door deze apparaten via software te combineren, heeft Omron een verscheidenheid aan unieke en zeer effectieve automatiseringsoplossingen ontwikkeld voor fabrikanten wereldwijd. Puttend uit een schat aan geavanceerde technologieën en uitgebreide leveringsprogramma ontwikkelde Omron een strategisch concept met de naam 'innovative-Automation!' Dit concept bestaat uit drie innovaties of 'de drie i's' -- 'integratie' (ontwikkeling van regelsystemen), 'intelligent' (ontwikkeling van intelligentie door ICT) en 'interactief' (nieuwe harmonisatie tussen mens en machine). Omron streeft ernaar productielocaties te helpen innoveren door dit concept in praktijk te brengen.

Related images

 

Editorial enquiries

Marion Beekhuizen
Omron

+31 6 1133 7151

marion.beekhuizen@​eu.omron.com

Anouk Luykx
EMG

+31 164 317 017

aluykx@​emg-marcom.com

 

 

Share

 

More news from