DSM Engineering Materials

Dankzij de samenwerking tussen DSM en Starboard worden afgedankte visnetten omgezet in hoogwaardige componenten voor surfplanken

Singapore, 26 september 2018 - Koninklijke DSM, een op wetenschap gebaseerde internationale onderneming die actief is op het gebied van voeding, gezondheid en duurzaam leven, en Starboard, een internationale toonaangevende watersportonderneming die paddle- en kiteboards en surf- en windsurfplanken produceert, hebben bekend gemaakt dat ze afgedankte visnetten aan het verzamelen en opwaarderen zijn. Ze maken hiervan materiaal voor consumentenartikelen, zoals componenten voor surfplanken. Door middel van deze samenwerking dragen de bedrijven bij aan stranden zonder zwerfafval, een schoner zeemilieu, en een positieve sociale invloed op lokale gemeenschappen in India.

De passie voor een schoner milieu en een circulaire economie bracht DSM en Starboard samen toen Starboard besloot om te kiezen voor Akulon® RePurposed van DSM. Het resin dat hiervoor wordt gebruikt is volledig afkomstig van gerecyclede afgedankte nylon visnetten en staat bekend om zowel het duurzame karakter als de kwaliteit. De afgedankte visnetten worden verzameld in de Indische Oceaan en de Arabische Zee, en krijgen een nieuwe bestemming als vinnen, vinboxen, SUP-pompen of andere structurele onderdelen van surfplanken. Alle producten worden gemaakt met behulp van Akulon RePurposed en worden als NetPositive! in de markt gezet door Starboard.

“De strategie van DSM omvat het ontwikkelen van innovatieve oplossingen en het aanknopen van samenwerkingen die bijdragen aan een circulaire economie en in overeenstemming zijn met de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's) van de VN op het gebied van klimaatverandering, schaarste van grondstoffen, afval en vervuiling. We kijken verder dan het huidige model van de samenleving (nemen-maken-weggooien) en trachten in plaats daarvan de natuur en de cyclus van het leven na te bootsen. Bij onze samenwerking met Starboard bijvoorbeeld, maken we gebruik van afval om een hoogwaardig materiaal te vervaardigen dat aan het einde van de levenscyclus weer kan worden hergebruikt voor iets nieuws,” aldus Matt Gray, Commercial Director Asia Pacific bij DSM Engineering Plastics.

“Het deel van ons werk dat de meeste genoegdoening geeft, is de uitdaging om onze producten opnieuw te ontwerpen zodat ze milieuvriendelijker zijn en beter presteren,” aldus Svein Rasmussen, oprichter en CEO van Starboard. “Via deze samenwerking met DSM laten we zien hoe snel en gemakkelijk het kan zijn om milieuvriendelijkere surfplanken te bouwen. We willen de grenzen constant blijven verleggen en zijn op zoek naar meer ecologische innovaties voor onze surfplanken.”

Het verzamelen, sorteren, schoonmaken en verwerken van afgedankte visnetten draagt niet alleen bij aan het milieu, maar verbetert ook het levensonderhoud voor verschillende lokale gemeenschappen in India.

Uit cijfers van de VN blijkt dat ruim 8 miljoen ton plastic uiteindelijk in de oceanen terechtkomt. Dit brengt ernstige schade toe aan zeedieren en de visserij en veroorzaakt ten minste 8 miljard USD schade aan de mariene ecosystemen. Achtergelaten plastic visnetten maken deel uit van het probleem. Volgens een rapport dat gezamenlijk door de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) en het VN-Milieuprogramma (UNEP) is opgesteld, blijven de op zee achtergelaten visnetten nog honderden jaren onderdeel van het mariene ecosysteem.

Ze staan bekend onder de naam spooknetten. Experts hebben de hoeveelheid van deze netten die zich momenteel in onze oceanen bevindt, geschat op grofweg 640.000 ton. Dat staat gelijk aan bijna 10% van al het plastic afval in de zee.

“Deze samenwerking getuigt van het leiderschap van DSM op het gebied van duurzaamheid en onderschraagt onze huidige strategie 'Growth & Value - Purpose led, Performance driven'. We hopen dat het succes dat we samen met Starboard hebben behaald andere bedrijven aanmoedigt een stap vooruit te zetten met nieuwe projecten die zijn gericht op het bevorderen van een economie die meer circulair van aard is”, voegt Gray toe.

Lezersvragen

DSM Engineering Materials
30 Pasir Panjang Road #13-31
Mapletree Business City
Singapore 117440
Singapore
www.dsm.com
@dsm
dsm
DSMcompany
dsmcompany

Opmerkingen voor de redactie

DSM – Bright Science. Brighter Living.

Koninklijke DSM is een ‘purpose-led’ wereldwijd bedrijf dat vanuit wetenschappelijke basis actief is op het gebied van gezondheid, voeding en duurzaam leven. DSM stimuleert economische welvaart, milieuontwikkelingen en sociale vooruitgang om voor alle belanghebbenden duurzame waarde te creëren. DSM levert innovatieve bedrijfsoplossingen op het vlak van voeding voor mens en dier, persoonlijke verzorging en aromaproducten, medische apparatuur, groene producten en toepassingen, en nieuwe mobiliteit en connectiviteit. DSM en de hieraan gelieerde ondernemingen genereren een netto jaaromzet van ca. €10 miljard met ongeveer 23.000 werknemers. Het bedrijf is beursgenoteerd op Euronext Amsterdam. Meer informatie vindt u op www.dsm.com.

Starboard

Starboard Co. is gevestigd te Bangkok in Thailand en heeft sinds 1994 enkele van 's werelds beste windsurfplanken en SUP-boards geproduceerd. Het merk is de eerste keus van zowel kampioenen als beginners over de hele wereld. Starboard wijdt zich aan innovatie en kwaliteit, is een voorvechter van alles wat met wind en water te maken heeft, is toonaangevend in de watersportsector en probeert tegelijkertijd de grenzen van sport op zee te verleggen. De visie van Starboard is om de manier waarop bedrijven en de rest van de wereld naar plastic kijken te veranderen en om de plastic-economie om te vormen in een veiliger en groener systeem. Op deze manier kunnen watersportliefhebbers in schoon water peddelen en op plasticvrije zeeën zeilen. Zie voor meer informatie https://blue.star-board.com/.

Toekomstgerichte mededelingen

Dit persbericht kan toekomstgerichte mededelingen bevatten met betrekking tot de toekomstige (financiële) prestatie en positie van DSM. Deze mededelingen zijn gebaseerd op actuele verwachtingen, schattingen en projecties van DSM en informatie die op dit moment beschikbaar is. DSM waarschuwt lezers dat zulke mededelingen bepaalde risico's en onzekerheden met zich meebrengen die moeilijk zijn te voorspellen. Men moet zich dus realiseren dat vele factoren ertoe kunnen leiden dat de feitelijke prestatie en positie wezenlijk kan afwijken van deze mededelingen. DSM heeft niet de verplichting de in dit persbericht vervatte mededelingen te actualiseren, tenzij dit door de wet wordt voorgeschreven. De Engelse versie van het persbericht is leidend.

Related images

Dankzij de samenwerking tussen DSM en Starboard worden afgedankte visnetten omgezet in hoogwaardige componenten voor surfplanken. (Foto: DSM Engineering Plastics: DSMPR513)

 

Editorial enquiries

Christina Celestine
DSM Asia

+65 8518 5479
christina.celestine@​dsm.com

Jos van Haastrecht
DSM

+31 (0) 6 2096 3786
media.contacts@​dsm.com

Albert Font de Rubinat
Starboard

+66 9291 04166
albert.fdr@​star-board.com

Inka Finne
EMG

+31 164 317 019
ifinne@​emg-marcom.com

 

Also available in

 

Share

 

More news from