SABIC

CERAFILTEC belooft 'Clean Water Everywhere' met unieke keramische filtermodule van SABIC NORYL™

Het materiaal SABIC levert CERAFILTEC eenvoudiger moduleontwerp, langere gebruiksduur en betere prestaties onder veeleisende watercondities op en schroeft tegelijktertijd de kosten aanzienlijk terug

Amsterdam, 2 november 2017 - Volgens de Verenigde Naties1 zal in 2025 twee derde van de wereldbevolking te kampen hebben met waterschaarste indien het huidige consumptiepatroon zich voortzet. CERAFILTEC, fabrikant van innovatieve oplossingen voor waterfiltering, helpt deze dreigende crisis te bestrijden met een unieke filtermodule van NORYL™ glasvezelversterkt polyfenyleenether (PPE) van SABIC. De veilige, nieuwe module bevat meerdere hoogwaardige vlakkeplaatmembranen van siliciumcarbide (SiC) die snel en doeltreffend veeleisende waterbronnen kunnen filteren, zoals zeewater, zoetwater, industrieel afvalwater en zelfs warm water. NORYL™ biedt uitmuntende hydrolytische en dimensionale stabiliteit, is bestand tegen chemicaliën en hoge temperaturen en is gecertificeerd voor drinkwatertoepassingen volgens de norm NSF/ANSI 61. Deze essentiële eigenschappen maakten het voor CERAFILTEC mogelijk om hun eerdere modules met een corrosiegevoelig stalen frame te vervangen door een volledig spuitgegoten ontwerp. Hier op de Aquatech Amsterdam bij stand 1430 presenteert SABIC de CERAFILTEC-modules met NORYL™ in een torenconfiguratie.

“Vóór onze samenwerking met SABIC en de inzet van het innovatieve NORYL™ was ons meermaals verteld dat onze visie van een waterfiltermodule die geheel uit kunststof bestond onhaalbaar was”, aldus Kay Gunther Gabriel, Chief Executive Officer van CERAFILTEC. “Maar SABIC begreep en deelde onze visie en hielp ons deze te realiseren. Tijdens de materiaalvalidatie, de applicatieontwikkeling en het proefdraaien voorzag SABIC ons team van uitgebreide documentatie, data en technische ondersteuning wat betreft het materiaal. Zo waren we in minder dan een jaar in staat een nieuwe productiefaciliteit in Duitsland te openen. Vandaag de dag levert CERAFILTEC een hoogwaardig, duurzaam en betrouwbaar product aan klanten en partners wereldwijd om het probleem van een dreigend tekort aan schoon water tegen te gaan.”

“We blijven investeren in geavanceerde materialen en middelen, zoals ons Water Management Center of Excellence, om samen met klanten als CERAFILTEC te werken aan de volgende generatie toepassingen voor de aanpak van problemen op watergebied”, aldus William Wan, Business Director NORYL™-resins, Specialties, bij SABIC. “Ons groeiende assortiment aan materialen voor waterbeheer, zoals NORYL™, helpt klanten hun kosten te verlagen en de levensduurprestaties te verhogen in veeleisende gebruiksomgevingen. SABIC wil binnen de sector toonaangevend zijn op het gebied van metaalvervangende oplossingen, en de kunststof CERAFILTEC filtermodule is daar een voorbeeld van. Met onze specialistische kennis helpen we klanten bij het creëren en produceren van oplossingen die aan wereldwijde macrotrends voldoen.”

Verbeterde prestaties, lagere kosten
Voordat CERAFILTEC van het bestaan van NORYL™ wist, gebruikte het bedrijf minder sterke kunststoffen voor zijn filtermodules, zoals polyurethaan, die bij blootstelling aan water en gewicht de neiging hebben om te vervormen en op te zwellen. Er was een hoogwaardig stalen frame vereist voor deze materialen om het kunststof te stabiliseren en te voorkomen dat de keramische membranen barsten en zo lekkage veroorzaken. Staal is echter corrosiegevoelig, duurder en het beperkt de ontwerpvrijheid. CERAFILTEC is daarom op zoek gegaan naar een materiaaloplossing waarbij niet langer een stalen frame nodig was. Dit materiaal moest bovendien even sterk zijn als de keramische vlakkeplaatmembranen, zodat de verwachte levensduur van beide onderdelen aan elkaar gelijk was.

Volgens CERAFILTEC heeft het gebruik van NORYL™ de volgende voordelen opgeleverd:

 • Een zevenvoudige kostenverlaging ten opzichte van het kunststof ontwerp met stalen frame dankzij de productie van grote volumes en snelle spuitgietprocessen
 • Verlenging van de levensduur van de CERAFILTEC-module tot twintig jaar - tweemaal zo lang als het kunststof ontwerp met stalen frame en gelijk aan de levensduur van de keramische membranen
 • Eenvoudige montage en bediening doordat alle procesfuncties zijn geïntegreerd in de module. Hierdoor is snellere marktaanpassing mogelijk
 • Hoger temperatuurbereik voor warmwatertoepassingen, waardoor de module onder meer omstandigheden kan worden ingezet
 • Materiaal voldoet aan de drinkwatervoorschriften, voor een snellere goedkeuring
 • Corrosiebestendigheid, met name voor gebruik in zeewatertoepassingen

Optimale inzetbaarheid dankzij modulair ontwerp
Door de modulaire aanpak van CERAFILTEC en de kracht en stabiliteit van NORYL™ is het mogelijk de units op elkaar te stapelen en de meest uiteenlopende configuraties samen te stellen. De configuratie is onder meer afhankelijk van de hoeveelheid te filteren water en de ruimtebeperkingen.

Hoewel er sprake is van een standaardontwerp heeft CERAFILTEC gekozen voor NORYL™ met een groter temperatuurbereik om zowel een warmwatermodule (rood) als een koudwatermodule (blauw) te kunnen leveren.

De nieuwe filtermodule van CERAFILTEC is al bij diverse wereldwijde waterprojecten in gebruik, zoals een fabriek voor rioolwaterzuivering in Taiwan, grondwaterfiltratie in Jordanië en afvalwaterzuivering in een voedingsmiddelenfabriek in Dubai. Het bedrijf wil de inzet van NORYL™ in de toekomst uitbreiden naar kleine hulpstukken (klemmen, uitlaten, buizen) waarvoor momenteel ander materiaal wordt gebruikt. Een module van honderd procent NORYL™ levert een verdere vereenvoudiging op van de productie en de toeleveringsketen van het bedrijf.

Ga voor meer informatie naar www.sabic.com.

Lezersvragen

SABIC
Europaboulevard 1
6135 LD Sittard
Netherlands
+31 164 29 2217
aline.stanworth@​sabic.com
www.sabic.com

Opmerkingen voor de redactie


 • SABIC en de merken met ™ zijn handelsmerken van SABIC, haar dochterondernemingen of haar filialen.
 • Hoge resolutie foto's zijn beschikbaar op aanvraag.
 • SABIC moet altijd in hoofdletters worden vermeld.
 • ® Alle merken, producten of diensten van andere ondernemingen genoemd in dit document zijn handelsmerken, dienstmerken en/ of handelsnamen van hun respectievelijke eigenaren.
 • 1 Secretaris-generaal van de VN waarschuwt voor dreigend watertekort tegen 2050. VOA News, 6 juni 2017. https://www.voanews.com/a/un-chief-warns-of-serious-clean-water-shortages-by-2050-/3890080.html

OVER SABIC

SABIC is een wereldwijd toonaangevend gediversifieerd chemiebedrijf dat zijn hoofdkantoor in Riyadh, Saudi-Arabië, heeft. We produceren een grote reeks uiteenlopende producten – van chemicaliën en kunststoffen tot agrarische meststoffen, metalen en specialiteiten in fabrieken van wereldschaal in Noord- en Zuid-Amerika, Europa, het Midden-Oosten en het Aziatisch/Pacifisch gebied.

We ondersteunen onze klanten bij het herkennen en ontwikkelen van kansen op belangrijke eindmarkten, zoals bijvoorbeeld de bouw, medische apparatuur, verpakking, agrarische meststoffen, elektrische en elektronische apparatuur, transport en schone energie.

SABIC behaalde in 2016 een nettowinst van SR 17,8 miljard (US$ 4.8 miljard) bij een omzet van SR 132,8 miljard (US$ 35.4 miljard). Eind 2016 bedroegen de totale activa SR 316.9 miljard (US$ 84.5 miljard).

De totale productie in 2016 was 72.7 miljoen metrische ton.

SABIC heeft wereldwijd meer dan 35.000 mensen in dienst en is in meer dan 50 landen actief. Het bedrijf stimuleert en ondersteunt innovatie en vindingrijkheid – getuige de meer dan 12.191 octrooien die op onze naam staan – en beschikt over aanzienlijke onderzoeksfaciliteiten in de vorm van innovatiecentra in vijf belangrijke regio’s – de Verenigde Staten, Europa, het Midden-Oosten, Zuidoost-Azië en Noordoost-Azië.

De Saudi-Arabische regering bezit 70 procent van de aandelen van SABIC en de resterende 30 procent wordt op de Saudische effectenbeurs verhandeld.

OVER CERAFILTEC

CERAFILTEC is een internationaal opererende onderneming met hoofdkantoren in Duitsland en Dubai. Het bedrijf biedt onder meer technische expertise op het gebied van waterfilterinstallaties met keramische vlakkeplaatmembranen. De focus ligt vooral op het technologische aspect door middel van een dedicated centrum voor R&D en klantentraining en een volledig geautomatiseerde productiefaciliteit in Dutsland. Het team achter CERAFILTEC was ruim twintig jaar geleden mede-uitvinder van het concept met keramische vlakke platen, heeft diverse membraanmodules en processen ontwikkeld en in meer dan honderd fabrieken wereldwijd projecten opgezet en uitgevoerd. De visie van CERAFILTEC luidt: 'Clean Water Everywhere'.

Related images

 

Editorial enquiries

Aline Stanworth
SABIC

+31 164 29 2217
aline.stanworth@​sabic.com

Kevin Noels
Marketing Solutions NV

+32 3 31 30 311
knoels@​marketingsolutions.be

 

Also available in

 

Share

 

More news from