Rapid

Slow Speed-revolution vid K 2019: Rapid OneCUT PRO ger granulatkvalité-, energi- och drifts-fördelar genom Slow Speed granulering.

Bredaryd, Sverige – 08 oktober 2019 – Vid K 2019 (16-23 oktober, Düsseldorf, Tyskland) kommer Rapid Granulator att lansera den största innovationen inom Slow Speed granulering på flera år i Hall 9, Booth: E19. Rapid OneCUT PRO innebär mindre damm, mindre buller, mindre energiförbrukning och betydande driftsfördelar.

Kopplat till den ökande efterfrågan efter effektiva och pålitliga recyclingslösningar, kommer Rapid Granulator, den ledande leverantören av granuleringskvarnar och shreddrar inom plastindustrin, att exponera K 2019-besökare för den största innovationen inom Slow Speed granulering på nästan två decennier. OneCUT PRO gör det möjligt för formsprutningsindustrin att justera varvtalet vid granulering med långsammare hastighet från den etablerade hastigheten på 25 varv per minut till ett intervall på 15-35 varv / minut (plus/minus 40% rotorhastighet) för att optimera granulatkvalitén för det specifika materialet.

För de allra flesta som kör lägre kapacitet än vad kvarnen klarar kan med det nya Rapid FlexiSPEED-systemet minska rotorhastigheten vilket genererar mindre damm, mindre buller och betydligt mindre energiförbrukning. För exempelvis större formsprutor som kan generera kapacitetsbegränsningar, kan rotorhastigheten ökas och därmed eliminera kapacitetsproblematiken. Maskinens moment bibehålls, oavsett rotorhastighet.

Ytterligare revolutionerande fördelar med den nya maskinen är den operatörsvänliga "Open Hearted" -konstruktionen genom den patenterade QRR-systemet (Quick Rotor Release) och användningen av en innovativ energibesparande teknologi - EnergySMART. I K 2019 kommer Rapid Granulator att ha fyra av dessa nya maskiner som körs vid sin monter (Hall 9 E19), samt att de kommer att lyfta fram de kommande generationerna av sina ThermoPRO- och RAPTOR DUO-maskiner.

OneCUT PRO ifrågasätter gammal praxis

Medan små kniv-granulatorer konventionellt körs med en rotorhastighet av 200-250 varv / minut, använder många med spröda material, såsom glasfiberarmerad plast, primärt granulatorer med Slow Speed granuleringsteknik. Dessa kvarnar maler med 25 rpm, oavsett vilket material som används.

”Rapid är ledande inom granulering och vi ville veta varför 25 varv/min för Slow Speed kvarnar aldrig ifrågasattes. Det är därför vi startade ett stort testprogram för att kunna optimera mal-hastigheten för olika plaster och dess olika egenskaper. Detta har resulterat i OneCUT PRO, med det bästa av tre världar - mindre buller, mindre damm och mindre energiförbrukning, säger Bengt Rimark, Rapids VD.

Att mala med lägre hastighet, exempelvis 15 varv/minut hjälper till att förbättra granulatkvaliteten för mycket spröda material då det minskar dammutvecklingen. Men det finns också fördelar med ljudet eftersom ljudnivåerna korrelerar med skärhastigheten. Genom att minska rotationshastigheterna från 25 rpm till 15 varv / minut kan ljudnivåerna sänkas i många applikationer med 3 - 5 dBA; en cirka 50 procent minskning av det faktiska ljudtrycket.

En ytterligare fördel för låg hastighet den minskade energibörbrukningen. ”Det finns ett nära 100-procentigt samband mellan hastighet och energiförbrukning. Om vi minskar hastigheten med 40 procent har vi också minskat energiförbrukningen med ca 30 procent. Det är en betydande besparing, säger Rimark. För operatörer som vill köra maskinen med högre hastighet och flytta från 25 varv per minut till 35 varv / minut ger dem möjlighet att öka kapaciteten med 30-40 procent i granulatorn.

Ett system fullt av innovationer

Förutom flexibiliteten och förbättrad granulatkvalitet ger OneCUT PRO också stora driftsfördelar. ”En av de största nackdelarna med Slow Speed-granulatorer jämfört med knivgranulatorer är växellådsdriften, vilket gör att rotorn är mycket svår att rotera för hand. Vi har därför utvecklat en unik lösning QRR (Quick Rotor Release), som gör det möjligt för operatören att mycket enkelt koppla bort hela växellådan som drastiskt förenklar rengöringen inför nästa körning , ”När växellådan kopplas ur kan hela kutterhuset öppnas upp vilket ger Rapids unika Open Hearted-design, som drastiskt förenklar rengöring, service och förebyggande underhåll.

En ytterligare fördel med OneCUT PRO är funktionen EnergySmart, ett nytt system som drastiskt kan minska energiförbrukningen, upp till 80 procent. Denna funktion gör det möjligt för operatören att helt stoppa maskinen så att maskinen ackumulerar material istället för att den körs kontinuerligt. Med Rapid Stop & Go -läge kommer granulatorn att stoppa och gå i intervaller, så det blir noll energiförbrukning och inget ljud under pausläge. När EnergySMART implementeras tillsammans med att köra maskinen med en rotorhastighet på 15 varv / min betyder detta upp till 80 procent minskning av energiförbrukningen jämfört med en konventionell Slow Speed-granulator.

Granulatorer är starka på temat på K

På K 2019 kommer Rapid Granulator att ha fyra OneCUT PRO-maskiner som körs i sin monter. Kunder uppmanas att ta med sig sina material så att tester kan göras på plats.

Även vid årets mässa kommer företaget att presentera sin kompletta serie av ThermoPRO-maskiner, ett nytt sortiment av granulatorer speciellt designade för in-line malning av stansgitter från termoformningslinjer. ThermoPRO är utrustad med ett helt nytt heavy duty rullmatningssystem som också kan hantera koppar i filmen, vid exempelvis uppstart, upp till 200 mm höjd , vilket eliminerar extra arbetskostnader och materialspill. Rapid Granulator erbjuder för närvarande 15 olika bas-maskiner, beroende på kundens krav.

En annan highlight hos Rapid, som initialt debuterade på K 2016 är RAPTOR Duo, en maskin som kombinerar fördelarna med en shredder och en granulator. Den mycket omtyckta systemet har fått en komplett uppgradering sedan dess.

Rimark menar att Rapid Granulator som levererar produkter inom recyklingslösnigar aldrig har varit i en starkare position med anledning av ett intensifierat fokus på plastspill. Plastens totala kretslopp kommer att vara ett mycket viktigt diskussionstema på K-mässan.

”Vi är mycket lyckosamma att vara i en verksamhet som är en del av lösningen för att minska plastens miljöpåverkan. Kunderna är desperata efter att få återvunnet material i sin produkt eftersom deras kunder också kräver detta. Men vi hjälper inte bara kunderna att återvinna materialet, utan gör dem också mycket mer lönsamma när de gör det, avslutar han.

Reader Enquiries

Rapid Granulator AB
P.O. Box 9
33302 BREDARYD
Sweden
+46 370 86 500
www.rapidgranulator.com/startpage

Notes for Editors

Om Rapid Granulator

Rapid Granulator, som grundades 1942 med huvudkontor i Bredaryd, Sverige, exporterar cirka 97 procent av sin produktion. Rapid driver sju globala verksamhet genom sju dotterbolag i: Leetsdal (PA), USA; Shanghai, Kina; Singapore; Venedig, Italien; Lyon, Frankrike; Kleinostheim, Tyskland och Sidney, Australien samt genom ett globalt nätverk med över 90 agenter och lokala partners.

Mer än 100.000 maskiner / system installerade I över fem kontinenter, för granulering av plast skrot och återvinning av återvunnet och postindustriavfall, bekräftar företaget som världsledande inom sitt område.

För mer detaljerad information, besök Rapid på: www.rapidgranulator.com.

Rapid är en del av Lifco AB, en grupp av 146 företag i 29 länder. Mer om Lifco på www.lifco.se.

Related images

 

Editorial enquiries

Bengt Rimark
Rapid Granulator AB

+46 370 865 41
bengt.rimark@​rapidgranulator.se

Rita Verschuuren
EMG

+31 164 317 024
rverschuuren@​emg-marcom.com

 

 

Share

 

More news from