Rapid

Rapid Granulator gör stora investeringar för att förbättra produktivitet och kvalitetskontroll

Bredaryd, Sverige – 9 oktober 2017 – Ledande tillverkare av granuleringskvarnar Rapid Granulator gör en stor investering i bearbetningsutrustning vid sitt huvudkontor i Bredaryd. Installation av tre högprecisions, högautomatiserade bearbetningscenters, på sammanlagt cirka 40 miljoner vilket kommer att ge företaget extra kapacitet att producera nyckelkomponenter med mycket snäva toleranser samtidigt som det övergripande prodiktionsflödet förbättras.

En ny "DONE-IN-ONE" Svarv- och fräsningsmaskin installerades i april, en fleroperationsmaskin i juni, och en tredje är planerad att installeras till nyår. De två fleroperationsmaskinerna är helt integrerade med ett FMS-center som servas av en robotutrustning som möjliggör tillverkning utan någon manuell övervakning.

Komponenterna kommer att användas i kvarnar som Rapid producerar både i Bredaryd samt vid dess amerikanska produktionsanläggning i Pittsburgh, PA.

"I framtiden kommer vi att kunna producera toleranskritiska komponenter i mycket större antal och större storlekar än tidigare", säger Rapids VD Bengt Rimark. "Bearbetning för oss är en kärnprocess. Vi måste behålla mycket hög noggrannhet och precision, så det är väldigt viktigt att vi har fullständig kontroll över produktionen av huvudkomponenterna.” Vi är väldigt glada att vår nya ägare, Lifco, har en vision att bygga för framtiden."

"Lifco har ett långsiktigt intresse för Rapid", säger Rimark. "Vi analyserade vad som var nödvändigt för att ta oss till nästa nivå och kom fram till att flaskhalsen var i våra bearbetningscentra. "Under de senaste månaderna har Lifco också investerat en stor uppgradering av testcentret i Bredaryd och det har supporterat uppstarten av Rapids produktionsenhet på den nordamerikanska marknaden i Pittsburgh.

De nya bearbetningsmaskinerna i Bredaryd kommer att producera nyckelkomponenterna för alla Rapids kvarnar. Dessa har direkt påverkan på granulatkvalitén som kvarnarna genererar. "Du måste mala ditt spillmaterial till högkvalitativ granulat som du kan föra tillbaka till produktionsprocessen igen utan att påverka produktionen negativt. Ditt granulat får då samma värde som ditt nyråvaran, vilket ger mycket stora besparingar, säger Rimark.

Han betonar också vikten av att granulatorn kan fungera kontinuerligt över tid. "Granulatorn är ofta den mest vinstgenererande delen av utrustning hos en plasttillverkare." menar Rimark. "Det är därför återbetalningen på investeringen kan vara så kort som tre eller fyra månader."

Rimark belyser den utmärkta möjligheten hos den nya utrustningen. De två mycket stora fleroperationsmaskinerna, som var och en rymmer över 200 olika verktyg, kan utföra ett brett utbud av bearbetningar, bland annat fräsning, slipning, borrning och gängning. "Detta ger oss 100% kontroll över alla toleranser", påpekar han.

"DONE-IN-ONE" -maskinen kan utföra både svarvning och fräsning. "Det betyder att vi kan producera stora komponenter som rotorer i ett enda steg, säger Rimark. "Innan var det ett jobb som krävde flera separata installationer."

"Rapid har ökat varje år sedan finanskrisen 2008/9", säger Rimark. "Vi förväntar oss att efterfrågan fortsätter att öka. Marknader runt om i världen växer för närvarande, vi ser mycket investeringar som görs av våra kunder och vi måste se till att våra ledtider är rimliga."

"Alla våra maskiner är skräddarsydda, så vi kan inte bygga för lager. Det gör det ännu viktigare för oss att vara supereffektiva i produktionen av våra kärnkomponenter. Med den senaste investeringen är vi mer flexibla i produktionen, vi kan producera till ännu snävare toleranser än tidigare och den övergripande kvaliteten är högre."

Reader Enquiries

Rapid Granulator AB
P.O. Box 9
33302 BREDARYD
Sweden
+46 370 86 500
www.rapidgranulator.com/startpage

Notes for Editors


Om Rapid Granulator
Rapid Granulator, som grundades 1942 med huvudkontor i Bredaryd, Sverige, exporterar cirka 97 procent av sin produktion. Rapid driver sju globala verksamhet genom sju dotterbolag i: Cranberry Township (PA), USA; Shanghai, Kina; Singapore; Venedig, Italien; Lyon, Frankrike; Kleinostheim, Tyskland och Sidney, Australien samt genom ett globalt nätverk med över 90 agenter och lokala partners.

Mer än 100.000 maskiner / system installerade I över fem kontinenter, för granulering av plast skrot och återvinning av återvunnet och postindustriavfall, bekräftar företaget som världsledande inom sitt område.
För mer detaljerad information, besök Rapid på: www.rapidgranulator.com.

Rapid är en del av Lifco AB, en grupp av 133 företag i 28 länder. Mer om Lifco på www.lifco.se.

Related images

Rapid Granulator gör stora investeringar för att förbättra produktivitet och kvalitetskontroll. (Foto: Rapid Granulator, PR043)

 

Editorial enquiries

Bengt Rimark
Rapid Granulator AB

+46 370 865 41
bengt.rimark@​rapidgranulator.se

Rita Verschuuren
EMG

+31 164 317 024
rverschuuren@​emg-marcom.com

 

 

Share

 

More news from