Kaneka

Kaneka Belgium en De Decker-Van Riet zetten in op LNG-trucks met lagere CO2-uitstoot voor langeafstandsvervoer

Bij Kaneka Belgium in Westerlo-Oevel is vandaag de eerste LNG-truck, die voor 100% wordt aangedreven door vloeibaar aardgas vertrokken richting Duitsland. De splinternieuwe LNG-trucks van tanktransportbedrijf DE DECKER – VAN RIET zullen exclusief ingeschakeld worden voor het internationaal vervoer van Kaneka MS Polymer. Dit partnership stelt beide bedrijven in staat om hun beleid qua innovatie en duurzaamheid te bundelen en zo gezamenlijk hun bijdrage te leveren aan een beter klimaat en innovatie en duurzaamheid verder te verankeren in hun strategie.

"In alles wat we doen, denken we aan ecologie, duurzaamheid, veiligheid...”

Met het behalen van het ‘Lean & Green’ certificaat, stelde Kaneka zichzelf ten doel een CO2-reductie te realiseren van 22,1% binnen haar logistieke processen. Om deze doelstelling te bereiken werden inmiddels tal van acties ondernomen. Zo reduceerde het bedrijf het wegtransport naar de haven(s) aanzienlijk door een maximale inzet van binnenscheepvaart. Ondertussen werd op de eigen locatie een distributiecentrum in gebruik genomen waardoor het aantal pendelvrachten naar externe magazijnen drastisch kon worden verminderd. Trouw aan haar ‘groene aankoop’ strategie ging Kaneka samenwerkingen aan inzake multimodaal goederenvervoer binnen Europa.

“Het behalen van het Lean & Green certificaat heeft ons uitgedaagd om onze supply chain nog verder uit te diepen. We zijn ondertussen vier jaar onderweg met het actieplan en kunnen nu reeds een CO2-reductie van meer dan 20% optekenen. Met de inzet van LNG-trucks voor internationaal goederenvervoer is de sprint naar de ‘Green Star’ officieel ingezet,” aldus Danny Beyltiens, Supply Chain Manager Kaneka Belgium NV.

“Klanten verwelkomen het LNG-initiatief”

Het maken van duurzame keuzes beïnvloedt op een positieve manier de relatie met klanten, overheden en de samenleving. Door te investeren in moderne infrastructuur om opslag en scheepslossingen van grondstoffen mogelijk te maken, werden in 2019 reeds jaarlijks 900 ADR-vrachtwagens van de Vlaamse wegen gehaald. De inzet van LNG-trucks voor bulkleveringen van Kaneka MS Polymer (vloeibare polymeren die worden ingezet als basismateriaal voor hoogwaardige elastische lijm- en voegkitten en coatings) naar Duitsland, zal de toeleveringsketen nog verder stroomlijnen. Bovendien waarderen klanten het enorm om op een slimme en duurzame manier door een LNG-truck bevoorraad te worden.

“DE DECKER – VAN RIET investeert in drie LNG-trucks voor Kaneka”

Als opstap naar mogelijk toekomstige energietoepassingen, zoals waterstof en elektriciteit, is vloeibaar aardgas een toekomstbestendig alternatief, dat voor vervoer over lange afstanden niet langer beperkingen oplevert. Er zijn op dit moment al voldoende LNG-tankstations beschikbaar om vlot internationale ritten te kunnen maken. Naast een lager verbruik, lagere emissies en lagere brandstofkosten, zullen deze trucks een bijdrage leveren aan het klimaat door de verminderde CO2 uitstoot. Daar de aanschaf van een LNG-truck een grotere investering vereist dan een traditionele truck is de bijdrage aan het klimaat bepalend voor het beleid in de toekomst.

“Voor de omschakeling naar LNG hebben we, exclusief voor Kaneka, geïnvesteerd in drie Scania R410 LNG-trucks. Hiermee zullen we vanuit de Kaneka-site in Westerlo het grootste deel van de Duitse MS Polymeer klanten van Kaneka beleveren. Dit partnership is het resultaat van een jarenlange sterke samenwerking met Kaneka en verankert innovatie en duurzaamheid verder in onze gedeelde strategie,” voegt Christophe Larock, Business Unit Manager Tanktransport DE DECKER – VAN RIET, hieraan toe.

Lezersvragen

Kaneka Belgium NV
Nijverheidsstraat 16
2260 Westerlo-Oevel
Belgium

www.kaneka.be

KanekaBelgiumNV


Opmerkingen voor de redactie

Over Kaneka Belgium en Kaneka Corporation

Kaneka Belgium nv maakt deel uit van Kaneka Corporation, een technologie gedreven bedrijf, met hoofdzetel in Japan. Kaneka Corporation is actief in een breed spectrum van markten, van scheikundige grondstoffen, functionele en geschuimde kunststoffen, voedingsmiddelen en life sciences tot elektrische materialen en synthetische vezels. Het bedrijf is actief in bijna twintig verschillende landen verspreid over heel de wereld, het is wereldspeler op het vlak van macromoleculaire- en fermentatietechnologie en biedt innovatieve oplossingen in vier strategische domeinen: milieu & energie, levenskwaliteit, gezondheidszorg en voeding.

Kaneka Belgium in Westerlo-Oevel produceert al vier decennia hoogwaardige halffabricaten die voornamelijk hun weg vinden naar functionele en geschuimde kunststoftoepassingen in de bouw-, transport- en verpakkingsindustrie. Kaneka Belgium stelt 330 mensen tewerk en noteert een gestage omzetgroei.

Sinds 2015 maakt Kaneka Belgium nv deel uit van de regionale holdingmaatschappij Kaneka Europe Holding Company NV. Deze groepeert eveneens de Belgische vennootschappen Kaneka Pharma Europe NV (medische apparatuur en functionele voedingssupplementen) en Kaneka Eurogentec S.A (hoogkwalitatieve producten voor life sciences, biotechnologie, diagnostiek en farmacie).

Over DE DECKER – VAN RIET

De Decker-Van Riet is een familiebedrijf dat sinds 1927 actief is in transport. Het is enerzijds gespecialiseerd in personenvervoer en anderzijds in tanktransport, met name het transporteren van scheikundige vloeibare producten onder al dan niet hoge geleide temperatuur. Dat het bedrijf kiest voor de LNG-technologie past in de visie van De Decker – Van Riet. We nemen altijd onze verantwoordelijkheid en denken op lange termijn. Dat houdt ook in dat we niet altijd gaan voor de meest voor de hand liggende oplossingen, maar wel voor de oplossingen die het beste aansluiten bij de verschillende behoeften van onze klanten, onze medewerkers en het klimaat. De Decker – Van Riet stelt 400 mensen tewerk, verdeeld over verschillende vestigingen waar service, veiligheid en familiale waarden zeer hoog in het vaandel gedragen worden.

Related images

 

Editorial enquiries

Nancy Janssens
Media relations, branding & communications
Kaneka Belgium NV

+32 479 98 99 82

nancy.janssens@​kaneka.be

Kristóf Kovács
EMG

+31 164 317 025

kkovacs@​emg-marcom.com

 

Also available in

 

Share

 

More news from