DSM

DSM verscherpt focus op Additive Manufacturing/3D Printing

Nieuwe organisatie bouwt voort op diepgaande expertise van en samenwerking in de sector

Koninklijke DSM N.V., de mondiale onderneming die vanuit wetenschappelijke basis actief is op het gebied van gezondheid, voeding en materialen, heeft vandaag een nieuwe aanpak van zijn activiteiten op het gebied van Additive Manufacturing/3D Printing (AM) aangekondigd. Door al zijn AM-activiteiten binnen het cluster Materials te bundelen en een partnershipbenadering te bevorderen, kan DSM zijn klanten een open en flexibele infrastructuur bieden. Dit zal klanten helpen om precies de juiste materialen en productiesystemen voor hun toepassingen te vinden.

De nieuwe klantgerichte organisatie zal voortbouwen op de ervaring en expertise van alle bestaande DSM-bedrijfsactiviteiten op het gebied van materialen. Hierdoor worden diepgaande kennis van marktsegment-specifieke toepassingen en expertise in alle polymeer-gebaseerde AM-verwerkingstechnologieën gecombineerd.

Na twee decennia waarin DSM zijn naam gevestigd heeft als een belangrijke speler op AM-gebied via zijn Somos®-activiteiten in harsen voor stereolithografie (SLA) en digitale lichtverwerking (DLP; Digital Light Processing), zet DSM nu een geïntegreerd bedrijfsonderdeel op - DSM Additive Manufacturing. Door alle AM-activiteiten inclusief de SLA en DLP samen te brengen, biedt DSM zowel Fused Filament Fabrication (FFF) als ervaring uit jarenlang onderzoek naar Selective Laser Sintering (SLS), Multi Jet Fusion (MJF), Ink Jet- en Binder Jet-processen.

DSM richt zich in eerste instantie specifiek op vier marktsegmenten: gezondheidszorg, transport, kleding, en tools & elektronica - stuk voor stuk terreinen met geavanceerde productiemethoden en een sterk commitment aan AM. Het doel is om klanten te helpen bij het vinden van precies de juiste materialen en productiesystemen voor hun toepassingen.

“Somos heeft ons een diepgaand inzicht gegeven in de belangrijkste marktsegmenten en behoeften van eindklanten in het AM-segment”, zegt Hugo da Silva, VP van Additive Manufacturing bij DSM. “We blijven belangrijke innovaties in SLA- en DLP-materialen introduceren, maar dit is slechts een deel van het totale AM-plaatje en we willen het complete terrein bestrijken.”

“Op dit moment zijn er hooggespannen verwachtingen rondom Fused Filament Fabrication en DSM heeft een groeiend portfolio van materialen voor deze technologie, waaronder Novamid® polyamide en Arnitel® thermoplastisch elastomeer. We zijn echter van plan om nog een heel eind verder te gaan, door onze innovatie-inspanningen - ondersteund door technologische partnerships en samenwerking binnen de industrie - zich ook te laten uitstrekken tot het ontwikkelen van nieuwe oplossingen voor SLS, MJF, Ink Jet en Binder Jet. We willen ook nieuwe en opkomende technologieën in AM verkennen wanneer deze uit de onderzoeksfase komen, zodat we het meest uitgebreide portfolio van oplossingen binnen de sector hebben.”

DSM Additive Manufacturing zal een sterke focus hebben op R&D en continue innovatie, waardoor het een breder portfolio van duurzame oplossingen kan ontwikkelen.

Een integraal onderdeel van de toekomststrategie van DSM op het gebied van AM is wat het bedrijf de ‘ecosysteem’-benadering noemt. Door het aangaan van partnerships en samenwerkingen als onderdeel van het fundament onder de nieuwe organisatie, kan DSM klanten een open en flexibele infrastructuur bieden. “Het bieden van het juiste materiaal en het juiste platform voor specifieke toepassingen is essentieel om de acceptatie van 3D-printen in de productiesector te versnellen. Samenwerking binnen de industrie zorgt ervoor dat meer toepassingen kunnen profiteren van de grote voordelen van AM, tegen een betaalbare prijs”, aldus da Silva.

AM naar de mainstream van de industriële productie brengen

“AM evolueert snel van een prototype-technologie in de marge van de productiesector naar een gangbare discipline die tastbare en economisch levensvatbare voordelen biedt aan grote industriële bedrijven en uiteindelijk ook aan eindgebruikers”, zegt da Silva. “Massa-individualisering en kleinschalige productie met behulp van AM zijn inmiddels een realiteit, en nu de sector verder evolueert en volwassen wordt als weerspiegeling van nieuwe, marktverstorende bedrijfsmodellen en veranderend klantgedrag, moeten wij hetzelfde doen. SLA zit in ons bloed; we kunnen echter een rol spelen in alle polymeerprinttechnologieën, we kunnen op alle terreinen presteren. Waar het om gaat, is wat het beste is voor de klant.”

Binnen het ecosysteem van Additive Manufacturing is DSM al diverse samenwerkingen aangegaan, zoals de recente “One DSM” raamovereenkomst voor een technologiepartnership met Toyota Motorsport GmbH (TMG), een 100% dochteronderneming van de Toyota Motor Corporation. De overeenkomst heeft betrekking op alle DSM-onderdelen die actief zijn in het leveren van materialen en technologie aan de automobielsector - Somos, Engineering Plastics en ook Dyneema® polyethyleenvezel met ultrahoog moleculair gewicht.

DSM heeft ook de HP Multi Jet Fusion Materials Development Kit aangeschaft om de ontwikkeling van 3D-poeder voor HP's Jet Fusion 3D-printoplossing een steun in de rug te geven. DSM is van plan om met HP samen te werken bij de ontwikkeling van materialen en innovatieve oplossingen op de markt te brengen.

DSM Additive Manufacturing op formnext 2017

DSM zal aanwezig zijn op formnext 2017, de toonaangevende vakbeurs voor Additive Manufacturing en de volgende generatie intelligente productieoplossingen, die van 14-17 november in de Duitse stad Frankfurt plaatsvindt. De getoonde materialen benadrukken de marktfocus voor AM van het bedrijf op transport, medische apparatuur, gereedschappen & elektronica, en kleding.

Op Stand C29 in Hal 3.0 zal DSM de volgende zaken onder de aandacht brengen:

Somos Taurus voor toepassingen onder de motorkap. Somos Taurus is het eerste SLA-materiaal dat een combinatie van thermische weerstand, mechanische sterkte en stootbestendigheid biedt die tot nu toe alleen in AM is bereikt met behulp van technieken zoals FDM en SLS.

Novamid ID 1030-KS is het eerste materiaal voor FDM/FFF met een UL 94 V-0 classificatie, wat het mogelijk maakt om UL-gecertificeerde FFD/FDM-onderdelen in kleine series te produceren voor industriële toepassingen. Doelonderdelen zijn onder meer zekeringdozen, laagspanningsschakelaars, elektronische behuizingen, voorschakelapparatuur, omkastingen en connectoren.

Arnitel ID 2060-HT biedt een uitstekende combinatie van hittebestendigheid (de continue gebruikstemperatuur is 150°C), bestandheid tegen chemicaliën zoals EGR-condensaat (uitlaatgasregeneratie) en mechanische eigenschappen voor veeleisende automobieltoepassingen onder de motorkap, zoals koude en hete inlaatluchtleidingen. Arnitel ID 2060-HT is eenvoudig te verwerken en kan gemakkelijk worden gelast. Dit nieuwe filament kan de ontwikkelingstijd van dergelijke motoronderdelen aanzienlijk verkorten.

Lezersvragen

DSM

Netherlands
+31 45 578 2421
media.relaties@​dsm.com
www.dsm.com
@dsm
dsm
DSMcompany
dsmcompany

Opmerkingen voor de redactie


DSM – Bright Science. Brighter Living.™
Koninklijke DSM N.V. is een mondiale onderneming die vanuit wetenschappelijke basis actief is op het gebied van gezondheid, voeding en materialen. Door zijn unieke competenties in Life Sciences en Materials Sciences met elkaar te verbinden bewerkstelligt DSM economische welvaart, milieuverbetering en maatschappelijke vooruitgang en creëert daarmee duurzame waarde voor al zijn stakeholders. DSM ontwikkelt innovatieve oplossingen voor voeding, bescherming en prestatieverbetering in wereldwijde markten zoals voeding en voedingssupplementen, persoonlijke verzorging, diervoeder, medische materialen, auto’s, verf, elektrotechniek en elektronica, life protection, alternatieve energie en biogebaseerde materialen. DSM en zijn gelieerde ondernemingen hebben circa 25.000 werknemers in dienst die een netto jaaromzet van ongeveer €10 miljard realiseren. DSM is genoteerd aan Euronext Amsterdam. Meer informatie is te vinden op www.dsm.com.

U vindt ons op: Facebook, Twitter, LinkedIn, YouTube

Related images

 

Editorial enquiries

Inge Tanghe
DSM

+31 45 578 2421
media.relaties@​dsm.com

 

Also available in

 

Share

 

More news from