Beaulieu International Group

Beaulieu International Group (B.I.G.) voorziet haar Belgische Cushion Vinyl productievestiging van groene energie en vermindert haar CO₂-uitstoot met meer dan 88%

Waregem, België – 11 juni 2024 – Beaulieu International Group investeert €5 miljoen om de fossiele energievoorziening van haar Cushion Vinyl productievestiging in Wielsbeke, België, om te schakelen naar biomassa opgewekte stoom; een overgang naar hernieuwbare energie. Hiervoor werkt B.I.G. samen met A&U Energie, een bedrijf dat niet-recycleerbaar afvalhout omzet in groene energie en warmte. Deze strategische stap past in de doelstelling van B.I.G. om tegen 2030 'net zero' te worden.

De transitie van fossiele energie naar groene stoom en de overstap naar afvalgasbehandeling zonder directe fossiele energie heeft aanzienlijke voordelen. Allereerst zal de technologische omschakeling leiden tot een vermindering van 88% van de ecologische voetafdruk van de Belgische cushion vinyl-vestiging met betrekking tot warmtevoorziening en afvalgasbehandeling in vergelijking met de huidige uitstoot. Daarnaast zorgt het gebruik van stoomverwarming en elektrische energie voor een verbeterde energie-efficiëntie. Bovendien staat het gebruik van stoomsystemen bekend om hun veiligheid en betrouwbaarheid, wat zorgt voor een veiligere en stabielere verwarmingsoplossing voor de Belgische Cushion Vinyl-vestiging. Tot slot maakt de omschakeling naar stoom en elektrische energie het mogelijk om in de toekomst groene elektriciteit te gebruiken, indien beschikbaar.

"We zijn opgetogen over deze belangrijke stap in onze duurzaamheidsambitie", zegt Wim Coppens, VP Flooring Solutions. "Door over te schakelen op groene stoom voor onze thermische verwarmingsbehoeften verminderen we niet alleen onze impact op het milieu, maar verbeteren we ook onze operationele efficiëntie. Deze overstap onderstreept onze toewijding aan verantwoordelijke bedrijfspraktijken en het waarborgen van een duurzame toekomst."

B.I.G. zet zich in voor duurzame versnelling

Naast de overgang naar 100% groene energie, zet Beaulieu International Group zich ook in voor de circulaire economie. Deze inspanningen omvatten verschillende initiatieven, waaronder het verhogen van het gebruik van gerecycleerde en hergebruikte materialen. Momenteel is al 50% van de pvc-vloerbekleding van B.I.G. volledig recycleerbaar. Daarnaast werken we er actief aan om de milieu-impact van onze oplossingen aan het einde van hun levenscyclus met 42% te verminderen, waarbij we ernaar streven om de uitstoot van producten tot bijna nul te reduceren en verontreinigende stoffen te elimineren. Onlangs lanceerde Beauflor op de Flanders Flooring Days de Twilight collectie, een cushion vinylvloer gemaakt met PVC uit 100% biologische en circulaire grondstoffen, wat resulteert in een 40% lagere CO₂ voetafdruk in vergelijking met onze conventionele heterogene cushion vinylvloeren voor residentiële toepassingen. (www.twilightecovinyl.com/en/home)

Verder lanceerde ons cushion vinyl merk Beauflor het ReLive concept, een gespecialiseerd programma ontworpen voor een circulaire toekomst. ReLive zet in op de inzameling, sortering en recycling van snijafval van PVC-vloeren (na installatie). Momenteel is dit programma exclusief beschikbaar in Frankrijk, met plannen om het uit te breiden naar andere EU-landen.

Door strategische partnerschappen aan te gaan waarbij we inzetten op innovatie oplossingen voor het hergebruiken van afvalmateriaal dat eerder verbrand zou worden, benadrukt B.I.G. haar betrokkenheid bij duurzame oplossingen en samenwerking met gelijkgestemde organisaties. Het is vermeldenswaardig dat een indrukwekkende 75% van het postindustriële afval van B.I.G. nu met succes wordt gerecycled. Deze uitgebreide initiatieven zijn een bewijs van B.I.G.'s onwrikbare toewijding aan duurzaamheid en verantwoordelijke praktijken.

"Bij B.I.G. begrijpen we de dringende noodzaak voor bedrijven om proactieve stappen te zetten naar duurzaamheid", zegt Nele Tack, General Manager Cushion Vinyl Europe. "Onze prestaties op het vlak van afvalbeheer, recyclage en het gebruik van hernieuwbare materialen illustreren onze voortdurende inzet voor een groenere toekomst. Maar daar stopt het natuurlijk niet voor ons, ook in onze nieuwe collecties, productieactiviteiten en in het gebruik van inkten voor digitaal printen zien we veel mogelijkheden om nog duurzamer te worden en onze ambitie om tegen 2030 een zero footprint bedrijf te zijn, waar te maken."

Science Based Targets initiative (SBTi)

Dit alles kadert onder andere in onze deelname aan het Science Based Targets initiative (SBTi). Onlangs werden onze berekeningen met betrekking tot onze ecologische voetafdruk en de daaraan gekoppelde actieplannen gevalideerd door de organisatie en zijn we officieel kunnen toetreden tot het initiatief. SBTi biedt een kader voor het vaststellen van emissiereductiedoelstellingen. Deze zijn in overeenstemming met wat de meest recente klimaatwetenschap nodig acht om de doelen van de Overeenkomst van Parijs te bereiken. CDP, het United Nations Global Compact, het World Resources Institute (WRI) en het World Wide Fund for Nature (WWF) zijn de dragers van dit initiatief.

Ga voor meer informatie over de duurzaamheidsinitiatieven en producten van B.I.G. naar www.bintg.com/sustainability.

Lezersvragen

Beaulieu International Group
Kalkhoevestraat 16 bus 0.1
8790 Waregem
Belgium

+32 56 62 59 00

@BeaulieuGroup

beaulieu-international-group

beaulieuinternationalgroup

beaulieugroup


Opmerkingen voor de redactie

Over B.I.G.

Als internationaal familiebedrijf ontwikkelen en co-creëren we – op een vernieuwende, ondernemende en duurzame manier – vloer- en materiaaloplossingen om de woon- en werkkwaliteit van elke generatie te verbeteren.

B.I.G. heeft zijn hoofdzetel in België, stelt wereldwijd meer dan 4.700 mensen tewerk in 19 landen in Eurazië, Amerika en Oceanië, en bedient klanten in 150 landen. In 2023 boekte B.I.G. een omzet van € 2 miljard. Bij B.I.G. werken we doelgericht aan een duurzame toekomst. De combinatie van onze ondernemingszin en ambitie zorgt ervoor dat wij blijven groeien, samen met onze medewerkers, klanten, leveranciers, aandeelhouders en de samenleving om ons heen.

Related images

 

Editorial enquiries

Sara Geris
Communications Director
Beaulieu International Group

+32 496 70 58 79

Sara.Geris@​bintg.com

Kim Lommaert
EMG

+31 164 317 021

klommaert@​emg-marcom.com

 

Also available in

 

Share