BENEO

BENEO investeert €50 miljoen in de capaciteitsuitbreiding van de rijstzetmeelfabriek in Wijgmaal

BENEO, een wereldleider op het vlak van gezonde ingrediënten, heeft een productiecapaciteitsuitbreiding met 50% aangekondigd voor de rijstzetmeelfabriek in Wijgmaal. Het tweefasig uitbreidingsproject met een geraamde investeringskost van €50 miljoen zal leiden tot een verhoogde capaciteit tegen maart 2022. Tijdens de uitbreidingsfase van de fabriek, waar momenteel 180 mensen werken, zullen niet alleen tot 20 bijkomende voltijdse banen gecreëerd worden, maar zal er ook extra werk zijn voor onderhouds- en ingenieursbedrijven uit de omgeving. De fabriek heeft een rijke, 160-jarige geschiedenis in de regio van Wijgmaal.

BENEO verwacht dat de stijgende vraag naar natuurlijke en ‘clean label’ producten – zoals coatings bijvoorbeeld – nog zal toenemen op de belangrijke huidige markten, zowel in Europa als in Amerika. De uitbreiding in Wijgmaal is dus een logische stap voor het bedrijf, zeker met de bestaande infrastructuur en de beschikbare terreinen rondom de legendarische fabriek.

Roland Vanhoegaerden, Operations Managing Director Speciality Rice Ingredients bij BENEO, merkt op dat de ingrediënten-business zich kenmerkt door langetermijndenken en economische veerkracht. “We geloven oprecht in de waarde van deze investering, gezien de groeiende vraag naar rijstzetmeel, en het gebruik ervan in nieuwe projecten en toepassingen. Een van de belangrijkste redenen voor ons vertrouwen is de ‘clean label’ trend, waarbij voedselproducenten afstappen van kunstmatige additieven en ze vervangen door natuurlijke alternatieven, zoals rijstzetmeel.”

Rijstzetmeel is perfect in staat om de microporiën in het oppervlak van coatings op te vullen dankzij de zeer kleine deeltjesgrootte. Dit zogenoemd ‘polijstend effect' is met name nuttig voor snoepfabrikanten omdat het tijdens het productieproces een stabiel resultaat verzekert zonder barstjes of versplintering. Rijstzetmeel zorgt bovendien voor het maandenlang behoud van een stralende witte tint.

Sinds 1 januari 2020 mag titaandioxide, dat vaak dient om microscopische oneffenheden in coatings op te vullen, niet langer gebruikt worden voor voedingsproducten in Frankrijk. De verwachting is dat ook andere EU-markten zullen volgen en het additief gaan verbieden. “We zien nu al dat verschillende grote bedrijven zich richten op rijstzetmeel. Binnenkort zullen we over veel meer capaciteit beschikken om aan die toenemende vraag te voldoen”, aldus Vanhoegaerden.

De productie van rijstzetmeel verloopt in een aantal fasen. De rijst wordt gereinigd, geweekt, gemalen, gezeefd, gescheiden, ontwaterd en uiteindelijk gedroogd. Met BENEO’s investering in Wijgmaal neemt het aantal productielijnen toe van twee naar drie. De eerste fase van de investering bestaat uit de uitbreiding van de laatste stappen van het productieproces. Met de installatie van een derde droger en ontwateringslijn kan het bedrijf een aantal knelpunten wegnemen en de efficientie verder verhogen. In de tweede uitbreidingsfase wordt de derde lijn vervolledigd met de installatie en in dienstname van de eerste processtappen van weken tot en met het scheiden van het zetmeel en de eiwitten in de valorisatiefase.

BENEO heeft de voorbije jaren fors geïnvesteerd in Wijgmaal om van de fabriek een koploper te maken inzake duurzaamheid. Door de nieuwe investering in de aanlegplaats aan het kanaal kan het bedrijf nu een tweede binnenvaartschip inzetten. Het resultaat is dat twee derde van de nodige rijstgrondstof nu per schip wordt aangevoerd en slechts één derde per vrachtwagen. “Dat zorgt niet alleen voor een kostenbesparing, maar het is ook een verbetering voor het milieu, met een lagere CO₂-uitstoot en minder verkeer. Onze fabriek bevindt zich middenin woongebied, en met de uitbreiding van het transport over binnenwater kunnen we de verkeersdrukte en geluidhinder in de buurt verminderen”, zegt Vanhoegaerden.

Lezersvragen

BENEO
Maximilianstraße 10
68165 Mannheim
Germany
+49 621 421 148
www.beneo.com
@_BENEO
BENEO

Opmerkingen voor de redactie

Over BENEO Wijgmaal

De fabriek van BENEO in Wijgmaal, het vroegere ‘Remy Industries’, is een ware verborgen kampioen in de regio Vlaanderen. De fabriek produceert meer dan de helft van alle rijstzetmeel in de wereld, terwijl de rijst voornamelijk geïmporteerd wordt uit Zuidoost-Azië. De fabriek werd opgericht in 1856 door Edouard Remy en bleef tot het begin van de 20ste eeuw in familiehanden. Begin jaren 90 installeerde een Duitse investeerder (Rutgers) tijdens een moderniseringproject een compleet nieuwe zetmeellijn die de bedrijfskosten in Wijgmaal drukte. De Remy-fabriek werd in 2001 indirect overgenomen door het in Duitsland gevestigde Südzucker, via zijn Tiense Suikerraffinaderij. De fabriek maakt vandaag deel uit van de BENEO Group, die in 2007 binnen Südzucker werd opgericht als nieuwe, drieledige ingrediënten-business unit, samen met Orafti (Oreye, België) en Palatinit (Mannheim, Duitsland).

Over BENEO

BENEO biedt functionele ingrediënten afkomstig uit cichoreiwortels, bietsuiker, rijst en tarwe. BENEO is de ideale partner om een product te helpen verbeteren op vlak van nutritionele en technologische eigenschappen. Het bedrijf stelt meer dan 1000 mensen tewerk en heeft productie-eenheden in België, Chili, Duitsland en Italië.

Ga voor meer informatie over BENEO naar: www.beneo.com of volg BENEO op: @_BENEO en www.linkedin.com/company/beneo.

Related images

BENEO investeert €50 miljoen in de capaciteitsuitbreiding van de rijstzetmeelfabriek in Wijgmaal. 
(Foto: BENEO, PR002)

 

Editorial enquiries

Claudia Meissner
Head of Corporate Communication
BENEO

+49 621 421 148
claudia.meissner@​beneo.com

Kim Lommaert
EMG

+31 164 317 021
klommaert@​emg-marcom.com

 

Also available in

 

Share

 

More news from