Mondi Group

HolyGrail 2.0 gelanceerd: Mondi test digitale watermerken voor het scheiden van afval voor een betere circulaire economie

  • AIM, de European Brands Association, heeft samen met Mondi en andere partners in de waardeketen HolyGrail 2.0 gelanceerd om de haalbaarheid van digitale watermerken voor het op grote schaal efficienter sorteren van afval mogelijk te maken.
  • Digitale watermerken hebben de potentie om een revolutie teweeg te brengen in de manier waarop we afval sorteren en recyclen. Daarbij wordt de commerciële waarde van afval verhoogd om het uiteindelijk als een hulpbron te kunnen hergebruiken.
  • Mondi was medeoprichter van het pioniersproject HolyGrail en blijft een actieve rol spelen bij het valideren van de technologie, waaronder onder andere het uitvoeren van testen in samenwerking met partners in de waardeketen.

8 september 2020 – Mondi, een wereldleider op het gebied van verpakkingen en papier, heeft de handen ineengeslagen met AIM, de European Brands Association, en andere partners in de waardeketen om de haalbaarheid van digitale watermerken voor het op grote schaal sorteren van afval aantoonbaar te maken. Het HolyGrail 2.0-initiatief heeft als ambitieus doel vast te stellen of deze baanbrekende digitale technologie het mogelijk maakt om een betere sortering en hogere recyclingpercentages te genereren en daardoor bij te dragen aan een betere circulaire economie in de EU.

Mondi was medeoprichter van het oorspronkelijke pioniersproject HolyGrail, gefaciliteerd door de Ellen MacArthur foundation. Momenteel werken meer dan 85 partners in de waardeketen samen om dit concept te verfijnen en te commercialiseren, waarbij Mondi deze innovatieve technologie actief blijft testen.

Door voor het blote oog niet waarneembare watermerken in postzegelformaat op verpakkingen aan te brengen is het mogelijk om het materiaal effectief in specifieke afvalstromen te sorteren. Conventionele sensortechnologieën (bijv. infraroodspectroscopie) kunnen de verpakkingen die bestaan uit meerdere kunststoffen niet betrouwbaar identificeren, welke dan vervolgens het recycle-proces van monomaterialen kunnen verontreinigen. Met deze revolutionaire technologie is het mogelijk om materialen nauwkeuriger te scheiden en nieuwe afvalstromen te genereren die vervolgens met verbeterde recycling-technologieën kunnen worden gerecycled. Deze digitale watermerken bieden echter ook andere mogelijkheden; consumenten kunnen bijvoorbeeld met behulp van een smartphone-app details over de verpakking en de manier waarop deze moet worden gerecycled terugvinden en merkeigenaren kunnen ook andere productspecifieke informatie toevoegen.

Mondi speelde al vanaf het begin een belangrijke rol bij dit project. Graeme Smith, hoofd Product Sustainability bij Mondi Flexible Packaging & Engineered Materials, verklaart: “Als lid van de New Plastics Economy van de Ellen MacArthur foundation maakten we deel uit van het eerste team dat het pioniersproject HolyGrail in het leven heeft geroepen. Bij Mondi vinden we dat verpakkingen door hun ontwerp duurzaam moeten zijn en zien er de noodzaak van in dat het sorteren en scheiden van verpakkingsafval, als onderdeel van een circulaire economie, moet worden verbeterd. Digitale watermerken hebben de potentie om dit te realiseren. Een verbeterde recycling verhoogt de waarde van verpakkingsafval, draagt bij aan hogere verzamelpercentages en maakt het tot een waardevolle commerciële hulpbron voor de toekomst.”

Naarmate HolyGrail 2.0 zich ver zal ontwikkelen bevindt Mondi zich in een uitstekende positie om bij te dragen aan het succes middels het valideren van digitale watermerken met partners in de waardeketen. In de nabije toekomst zullen we grootschalige industriële testen met belangrijke klanten uitvoeren.

Lezersvragen

Mondi Group
Marxergasse 4A
1030 Vienna
Austria
+43 1 79013 4059
www.mondigroup.com
mondi-group

Opmerkingen voor de redactie

Over Mondi

Mondi is een wereldleider op het vlak van verpakkingen en papier, bijdragend aan een betere wereld met zijn innovatieve verpakkings- en papieroplossingen met duurzaam ontwerp. Onze business is volledig geïntegreerd in de waardeketen – van bosbeheer en de productie van pulp, papier en plasticfolie tot de ontwikkeling en productie van werkzame oplossingen voor industriële en consumentenverpakkingen. Duurzaamheid zit in het hart van onze strategie en is elementair voor onze manier van zakendoen. Wij staan aan het hoofd van onze sector dankzij EcoSolutions, onze klantgerichte aanpak die ons de juiste vragen laat stellen om de duurzaamste oplossing te vinden. In 2019 realiseerde Mondi een omzet van 7,27 miljard euro met een onderliggende EBITDA van 1,66 miljard euro.

Mondi heeft een premiumnotering aan de Beurs van Londen (MNDI) en een secundaire notering aan de JSE Limited (MNP). Mondi maakt deel uit van de FTSE 100 en is sinds 2008 opgenomen in de FTSE4Good Index Series, sinds 2007 ook in de FTSE/JSE Responsible Investment Index Series.

www.mondigroup.com

Over AIM

AIM is de European Brands Association die merkfabrikanten in Europa vertegenwoordigt bij belangrijke kwesties die van invloed zijn op hun mogelijkheden om hun merken te ontwerpen, te distribueren en op de markt te brengen. AIM heeft een ledenbestand van 2500 bedrijven, variërend van KMO's tot multinationals, direct of indirect via hun corporate en nationale verenigingsleden.

Over het digitale watermerk-initiatief – HolyGrail 2.0

Het digitale watermerk-initiatief HolyGrail 2.0 is een pilot-project met als doel het aantonen van de levensvatbaarheid van digitale watermerktechnologieën voor het nauwkeurig sorteren en het daaraan gerelateerde op grote schaal kwalitatief hoogwaardig recyclen van plastic afval, als ook van de business case zelf. Digitale watermerken zijn voor het oog niet zichtbaar, hebben het formaat van een postzegel en bevatten een breed scala aan gecodeerde producteigenschappen. Het uiteindelijke doel is dat zodra de verpakking bij een afvalsorteerfaciliteit binnenkomt, het digitale watermerk op de sorteerlijn wordt gedetecteerd en gedecodeerd door een camera met een hoge resolutie. Vervolgens wordt deze op basis van de overgedragen informatie (bijv. voedsel versus non-food) in de relevante afvalstroom gesorteerd. Dit zal uiteindelijk moeten resulteren in betere en nauwkeurigere sorteerstromen en dus in meer hoogwaardige recyclaten, waarvan de complete waardeketen van verpakkingen kan profiteren.

Related images

HolyGrail 2.0 gelanceerd: Mondi test digitale watermerken voor het scheiden van afval voor een betere circulaire economie. (Foto: Mondi, PR159)

 

Editorial enquiries

Judith Wronn
Mondi Group

+49 151 17714692
judith.wronn@​mondigroup.com

Josina van der Velden
EMG

+31 164 317 014
jvandervelden@​emg-marcom.com

 

Also available in

 

Share

 

More news from