Mondi Group

Mondi richt zich op de wereldwijde ijsverpakkingsmarkt

Na een Turkse overname in 2016, wil Mondi een grote hap uit deze bijzondere sector nemen

Wenen, 7 november 2018 – IJs eten lijkt misschien kinderspel, maar het runnen van een ijs business is dat zeker niet.

Mondi stortte zich in de markt toen het in juli 2016 de Turkse flexibele verpakkingsproducent Kalenobel overnam, met een hoofdkantoor in Istanboel en enkele productiefaciliteiten in de noordelijke Turkse stad Kirklareli.

Belangrijke factoren zoals seizoengebondenheid, gevarieerd consumentengedrag en nieuwe productietechnologieën maken de ijsverpakkingsbusiness anders dan andere consumentenverpakkingssectoren en het kost dan ook tijd om je alle subtiliteiten van de sector eigen te maken, aldus Christian Hoeglund, Mondi’s business development manager voor ijsverpakkingen. Eigenlijk, meent hij, moest Mondi Consumer Goods Packaging een soort "ijs beginnerscursus” volgen.

Geen typische verpakkingsmarkt

De bijzonderheden van de sector worden nog eens benadrukt door de recente onderzoeksresultaten van het onafhankelijke marktconsultancybureau Euromonitor International, dat in juli het rapport "Brand Distribution in Ice Cream" publiceerde. Hierin werd een groei aangegeven in de gezondere varianten van ijs en een toename van nieuwe nicheproducten, zoals ijs met alcohol en zelfs veganistisch ijs.

Elk land heeft haar eigen specifieke trends. De ijsconsumptie in Italië is bijvoorbeeld de hoogste in Europa, maar consumenten kopen het product daar vooral bij lokale verkopers waardoor Mondi meer papieren bakjes dan cone-sleeves verkoopt in Italië. Oost-Europese markten willen daarentegen een meer divers productaanbod per land. Daarnaast zag Euromonitor signalen dat nieuwe spelers in opkomende markten zoals Georgië, Oekraïne en Thailand snel kunnen groeien en een marktaandeel opeisen.

Het vereist de nodige oplettendheid om de snel veranderende consumentenmarkt een stap voor te blijven.

Mondi Kalenobel, zoals het bedrijf met haar 550 medewerkers nu heet, is deze nieuwe uitdaging voorzichtig en bewust aangegaan, door deze markt te analyseren en een nieuwe management- en salesstructuur op te zetten om deze business goed te kunnen aansturen. Daarnaast blijft Mondi Kalenobel stappen zetten om zich te positioneren als verpakkingsinnovator in de ijswereld, maar daarover later meer.

Mondi's focus op ijs

Het is duidelijk dat Mondi nu een nieuwe, toegewijde focus heeft op het bedienen van de ijsverpakkingssector en dat is terug te zien in de stappen die het bedrijf neemt om een passende organisatie op te zetten waarmee deze business op- en uitgebouwd kan worden.

Eerst wat context: Euromonitor schatte de winkelverkopen in de wereldwijde ijsmarkt op ongeveer 74 miljard dollar, en de markt is groeiende. Europa vertegenwoordigt grofweg 30% van de wereldwijde markt en de consumptiegroei in de regio wordt voornamelijk gedreven door impulsaankopen van de zoete verwennerij. (Onder “impuls-ijs" verstaan we een enkele portie verkocht in de vorm van een stokje, hoorntje of bekertje).

Mondi heeft op dit moment een significant marktdeel in Europa en ziet groeimogelijkheden voor een vooruitstrevend, innovatief en professioneel verpakkingsbedrijf in deze sector. Mondi wil hierbij een toonaangevende positie verwerven door de strategische geografische voordelen van Kalenobel optimaal te benutten. Tegelijkertijd zal Mondi het filiaal ondersteunen met haar financieel stabiele, multinationale netwerk dat back-up productiescenario's biedt vanuit andere geografische gebieden.

Mondi Kalenobel is al Europees marktleider op het gebied van cone-sleeves en een toonaangevend producent van deksels voor hoorntjes, papieren bekertjes en push-up tubes, wat een kleiner, meer gespecialiseerd segment is. Het bedrijf ziet echter nog ruimte voor groei in alle productgebieden, evenals in squeeze-up tubes en push-up deksels.

Hoeglund geeft aan dat Mondi op dit moment tien salesmensen heeft die zich specifiek richten op de ijsbusiness in Europa en Rusland en hij momenteel bekijkt hoe de business in Noord-Amerika het beste georganiseerd kan worden. "We zijn daar nu bezig met het in kaart brengen van de markt", voegt hij toe, "en we zijn van plan om begin 2019 iemand aan te nemen die die markt kan gaan leiden."

De aan de ijsbusiness gerelateerde medewerkers vormen een mix van doorgewinterde veteranen die met de overname van Kalenobel zijn meegekomen en jonge, frisse talenten, aldus Hoeglund, en zij moesten worden geïntegreerd in Mondi's bestaande Europese salesstructuur.

Grote veranderingen, goede vooruitgang

Hij geeft aan dat het ook wat tijd kostte voor het personeel van Kalenobel, dat voorheen werkte voor een Turks familiebedrijf, om zich aan te passen aan de cultuur van een beursgenoteerd, mondiaal FTSE bedrijf. Het was een lange leercurve, geeft hij toe, maar er is inmiddels substantiële vooruitgang geboekt.

"Het algehele gevoel bij Kalenobel is erg positief", aldus Hoeglund. De Turkse filialen presteren goed en worden goed gemanaged en ze hebben een uitstekende werkethiek, uitgebreide kennis, een hoog investeringsniveau en een eersteklas productieapparaat.

De eerder aangegeven seizoensgebondenheid van de ijsbusiness betekent dat er op dit moment ongeveer 50 cone-sleeve machines een aantal maanden per jaar 24/7 draaien. Mondi's doel is om tegen 2019 haar wereldwijde netwerk te gebruiken om de productie te spreiden en geografische afhankelijkheid te verminderen.

Cone-sleeves bestaan uit kraftpapier en aluminium en Mondi kan de logistieke voordelen van haar interne toeleveringsketen benutten door gebruik te maken van geïntegreerde kraftpapier filialen binnen dezelfde groep. 

Tegelijkertijd gaat het bedrijf door met zoeken naar meer duurzame materiaalkeuzes. Mondi Kalenobel is betrokken bij testen om plasticvrije ijsverpakkingen te maken die geen polymeerlaag nodig hebben. Er worden verschillende materialen getest voor het maken van push-up tubes en squeeze-up tubes. De technische testen staan voor binnenkort gepland, aldus Hoeglund, en als deze succesvol zijn, kunnen we een milieuvriendelijker specialiteitsproduct bieden.

Duidelijk zicht op innovatie

Een ander teken van Mondi Kalenobel's voortdurende drive om te innoveren en klanten wereldwijd te bedienen, wordt geïllustreerd door haar recent gecommercialiseerde, op maat gemaakte cone-sleeve waarin een doorzichtig plastic raampje zit zodat de consument het suikerwafelhoorntje eronder kan zien.

Het familiebedrijf Oexmann GmbH & Co. KG dat suikerhoorntjes produceert in Gelsenkirchen, Duitsland, vroeg Mondi in 2016 of dit mogelijk was. "Mondi was de enige leverancier die de uitdaging aanging," zegt Sedat Igbar, commercieel manager Europa voor Mondi Kalenobel. "En we kregen het voor elkaar. De eerste commerciële producten lagen in mei op de planken."

Oexmann, dat in 1926 voor het eerst ijshoorntjes begon te maken in Gelsenkirchen, stuurt deze speciale cone-sleeves de halve wereld over naar de ijsproducent Fonterra Brands Ltd. (Nieuw Zeeland) uit Auckland, die ze gebruikt om hun premium cones in te verpakken. Het ovale doorzichtige venster van 2,3 cm hoog bij 1,8 cm breed is overigens op verzoek van Oexmann gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal.

Mondi Kalenobel heeft in het deksel van het hoorntje ook een klein, doorzichtig venster gecreëerd dat met een laser in de vorm van het Nieuw-Zeelandse eiland Kapiti werd uitgesnelden, zodat de consument daar doorheen het ijs ziet. Fonterra was blij met deze feature en Mondi levert nu op maat gemaakt deksels als toevoeging op de cone-sleeves.

"We zijn gericht op het vinden van oplossingen, zelfs als het zes maanden of een jaar duurt", benadrukt Igbar. "Mondi heeft ook laten zien dat ze handige, makkelijk te openen verpakkingen kan produceren, welke naast het genereren van impulsaankopen ook een verscheidenheid aan duurzame oplossingen bieden. We zijn een echte one-stop shop en een grote speler in de ijsverpakkingsmarkt."

En nu, zegt Hoeglund, met twee jaar ervaring in de business, werkt Mondi aan een optimale organisatiestructuur om haar sterke positie verder te voeden en te maximaliseren in deze enorm coole en bijzondere ijsmarkt, zowel in Europa als daarbuiten.

Lezersvragen

Mondi Group
Marxergasse 4A
1030 Vienna
Austria
+43 1 79013 4059
www.mondigroup.com
mondi-group

Opmerkingen voor de redactie

Over Mondi

Mondi is een wereldleider op het vlak van verpakkingen en papier die zijn klanten en consumenten inspireert met innovatieve en duurzame verpakkings- en papieroplossingen. Mondi is volledig geïntegreerd in de waardeketen van verpakkingen en papier – van bosbeheer en de productie van pulp, papier en plastic folie tot de ontwikkeling en productie van werkzame en innovatieve oplossingen voor industriële en consumentenverpakkingen. Duurzaamheid is ingeworteld in alles wat Mondi doet. In 2017 realiseerde Mondi een omzet van 7,10 miljard euro met een gecorrigeerde EBITDA van 1,48 miljard euro.

Mondi heeft een dubbele beursnoteringsstructuur, met de belangrijkste notering aan de JSE Limited voor Mondi Limited onder tickercode MND, en een premiumnotering aan de Beurs van Londen voor Mondi plc onder tickercode MNDI. Wij maken deel uit van de FTSE 100 en zijn sinds 2008 opgenomen in de FTSE4Good Index Series, sinds 2007 ook in de JSE’s Socially Responsible Investment (SRI) Index.

www.mondigroup.com

Related images

 

Editorial enquiries

Todd Cesaratto
Mondi Group

+43 1 79013 4502
todd.cesaratto@​mondigroup.com

Josina van der Velden
EMG

+31 164 317 014
jvandervelden@​emg-marcom.com

 

Also available in

 

Share

 

More news from